Podle informací OSN došlo k prvnímu případu autonomního dronu útočícího na člověka. A to není dobrá zpráva

 Vojenství 
05. června 2021 14:49 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Nevinně vypadající dron umí sám zabíjet STM
Podle zprávy Organizace spojených národů (OSN), která podrobně popisuje probíhající druhou libyjskou občanskou válku, došlo v březnu 2020 k prvnímu zaznamenanému případu autonomního dronu útočícího na člověka. Libyjské síly používaly drony turecké výroby k pronásledování nepřátelských sil a bránily jim v používání jejich vlastních dronů.

Ve zprávě OSN se výslovně uvádí, že "logistické konvoje a ustupující jednotky byly pronásledovány a na dálku zasaženy bezpilotními bojovými letadly nebo smrtícími autonomními zbraňovými systémy, jako je STM Kargu-2. Autonomní zbraňové systémy byly naprogramovány tak, aby zaútočily na cíle, aniž by vyžadovaly datové spojení s lidským operátorem, takže předváděly opravdovou schopnost najít a zabít nepřítele."

Drony se v konfliktu objevily navzdory embargu

Zpráva uvádí, že Turecko dodalo drony libyjským silám, čímž došlo k porušení zbrojního embarga OSN uvaleného na obě strany konfliktu.

Kargu-2 od tureckého výrobce STM je kvadrokoptéra, oficiálně dron určený k přepravě zbraní. Přitom samo marketingové video STM výslovně popisuje Kargu-2 jako dron schopný autonomního útoku.

Jak takový dron funguje?

Nejprve jsou načteny souřadnice do softwaru dronu, který odletí na tyto souřadnice, identifikuje pravděpodobný cíl, na který se doslova vrhne, a odpálí výbušný balíček. Při útoku se sám zničí.

Odborníci na drony se takového okamžiku děsili a prosazovali zákaz autonomních útočných dronů. "Zpráva OSN, která sice o prvním použití autonomních zbraní proti vojákům mluví, nevyznívá ale jednoznačně a o to jde," říká Zachary Kallenborn,  konzultant pro národní bezpečnost. "První použití autonomních zbraní ve válce nebude ohlašováno s fanfárami, protože použití autonomních zbraní může vypadat jako let obyčejného dronu. Tato událost ilustruje, jak klíčová a zároveň složitá je regulace nebo přímo zákaz autonomních zbraní. Jak si můžeme být jisti, že vůbec byly použity? “

Kargu-2 skutečně vypadá jako jakýkoliv jiný dron. Hlavním rozdílem je software, který může být obtížné získat z rozptýlených kousků plastu pro forenzní analýzu. To vyvolává otázku. Mohly by vojenské síly upravit civilní drony na lovící drony, které budou útočit na civilisty? Události v Libyi nicméně mohou být momentem, kdy se stroje samy rozhodly zabíjet. Dále čtěte: Na světě je první ponorka, která umožní vojenský výsadek suchou nohou.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Dům a zahrada

Jak efektivně odstranit starý nátěr ze dřeva a co k tomu použít