Synonymem jaderné havárie je Černobyl. Problémy s jádrem však provázely i vyspělejší země

 Vojenství 
24. září 2021 10:53 / Lukáš Bauer
  0
📷
2 fotografie v galerii
Jaderný věk lidstva s sebou přinesl mnoho havárií Depositphotos
Nástup jaderného věku byl často strastiplný a vedl k několika závažným haváriím, které se navždy zapsaly do dějin. Potíže s ovládnutím jádra však neprovázely pouze někdejší Sovětský svaz. Několik děsivých incidentů se odehrálo také na půdě Spojených států, byly ale léta v utajení.

Černobyl je dnes synonymem pro jadernou katastrofu globálního rozsahu. Tato děsivá událost, kdy došlo k explozi jaderného reaktoru, napáchala nedozírné škody na lidském zdraví. Málokdo ale už ví, že také Američané několikrát stáli nad propastí jaderné katastrofy. Oficiálně se USA potýkala s 32 nehodami při manipulaci s jaderným materiálem, avšak tyto incidenty byly léta v přísném utajení.

Žádný z těchto incidentů sice nezpůsobil katastrofu, která vznikla výbuchem reaktoru v Černobylu, ale přesto stojí za zmínku. Jeden takový incident se odehrál v roce 1980, kdy raketa Titan II nesoucí termonukleární reaktor explodovala poblíž města Damašku v Arkansasu.

Běžná údržba

Dne 18. září 1980 probíhala rutinní údržba mezikontinentální střely Titan II, kdy tým expertů pracoval v raketovém silu pod vedením letectva. Díky chybě však spadla nádrž s kyslíkem několik desítek metrů dolů, kde poškodila palivovou nádrž prvního stupně rakety.

Veškeré úsilí o následnou stabilizaci rakety bylo marné a mezikontinentální střela pozdě v noci explodovala. Dvojice mužů, kteří byli posláni do zařízení, aby vypustili nebezpečný plyn, zemřela a jaderná hlavice byla objevena v poli.

Bezpečnostní nedbalost

I v případě této nehody mohlo dojít k fatálním následkům, ale díky striktnímu dodržování bezpečnosntích protokolů se podařilo zabránit nejhoršímu. V Černobylu byla zanedbána celá řada bezpečnostních nařízení a štěpná reakce v reaktoru se díky tomu stala nekontrolovatelnou. Dále čtěte: (Proč se všechny armády chystají na podmořskou válku).

Zdroj: Wikipedie.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008