Technika kinetického impaktoru má zachránit Zemi od srážky s asteroidem

 Technologie 
28. října 2021 11:11 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
NASA otestuje, zda je filmový Armageddon možný NASA / Johns Hopkins APL / Steve Gribben
NASA oznámila datum zahájení důležité mise, jejímž cílem je zasáhnout asteroid vysokorychlostní kosmickou lodí. Mise nazvaná Test přesměrování dvojitých asteroidů (DART) je naplánovaná na 23. listopad a mohla by pomoci světovým vesmírným agenturám zjistit, jak zabránit potenciálně smrtícím asteroidům od dopadu na Zemi.

DART bude testovat techniku kinetického impaktoru. V podstatě vystřelí jednu nebo více velkých kosmických lodí do cesty blížícího se asteroidu, aby ten změnil svoji dráhu. Cílem mise je binární asteroid (dva vesmírné kameny pohybující se v tandemu) zvaný Didymos, který se skládá z jednoho většího asteroidu o průměru asi 780 metrů a menšího o průměru asi 160 metrů. 

Kosmická loď zasáhne asteroid v září příštího roku

Kosmická loď DART má podle plánu odstartovat z letecké základny Vandenberg v Kalifornii a proletět atmosférou s raketou SpaceX Falcon 9. Jakmile se plavidlo DART oddělí od nosné rakety, bude se plavit vesmírem asi rok, než nakonec zasáhne Didymos koncem září 2022. Pokud vše půjde podle plánu, loď DART narazí na povrch asteroidu rychlostí zhruba 24 000 km/h a zničí se při nárazu. Podle NASA tato vysokorychlostní srážka způsobí, že asteroid ztratí zlomek procenta své rychlosti. 

Přesto by tato drobná změna měla zpomalit oběžnou dobu asteroidu o několik minut, což astronomům umožní studovat dopad mise. Doprovodná kosmická loď provozovaná Italskou vesmírnou agenturou, nazývaná Light Italian CubeSat for Imagine Asteroids (LICIACube), se pokusí létat poblíž a monitorovat celou akci zblízka. 

NASA monitoruje na 8 tisíc blízkozemních asteroidů

NASA pozorně sleduje všechny známé objekty poblíž Země, které by se mohly nacházet v 1,3 astronomických jednotkách (1,3násobek vzdálenosti Země a Slunce) od naší planety. Agentura dosud detekovala více než 8 000 blízkozemních asteroidů s průměrem větším než 140 metrů, nebo kameny dostatečně velké na to, aby zničily celý stát, pokud by dopadly například na USA. "Žádný z těchto objektů nepředstavuje přímou hrozbu pro Zemi v příštím století, uvedla ale NASA. Dále čtěte: Tajný americký vojenský raketoplán je ve vesmíru už přes pět set dní. A nikdo neví, co tam dělá.

Zdroj: NASA.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve