Pro milovníky závodních videoher. Jak vybrat nejvhodnější herní volant

 PC a Mobily 
03. dubna 2021 15:18 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Nabídka herních volantů je velmi široká Depositphotos
Pro milovníky závodních videoher je nákup ovladače, tedy herního volantu, důležitým krokem k tomu, aby byl jejich herní zážitek realističtější, intenzivnější a pohlcující.

Zatímco standardní gamepad je pro mnoho hráčů naprosto dostačující, nikdy ale nedokáže zcela replikovat zážitek ze sevření skutečného volantu, sešlápnutí pedálů či řazení šaltpákou.

Navíc jsou tu i pokročilé systémy, které replikují pocity z jízdy na reálné silnici a stírají hranice mezi hráčem a digitálním prostorem. Díky silové zpětné vazbě budete cítit odpor v řízení vozu, nerovnosti na silnici, prokluz pneumatik v dešti a další.

Co je při výběru nejdůležitější

Při pohledu na závodní volanty byste měli myslet na kvalitu materiálu, kterého se budete dotýkat. Dobrý volant by měl vydržet pravidelné používání po mnoho let. Kvalitní kousky budou také mít mezi 900 a 1 080 stupni otáčení, zatímco nejlevnější z nich mají obvykle jen 180 až 270 stupňů.

Dalším důležitým faktorem je přítomnost silového zpětnovazebního motoru. Nejlevnější volanty nebudou mít vůbec žádný motor, místo toho použijí levný systém bungee cord pro zvýšení odporu. Za vyšší cenu jsou dostupné řemeny poháněné motory, které poskytují tišší a plynulejší výkon. Pokud peníze neřešíte, můžete si vybrat systém přímého pohonu, kde je volant namontovaný přímo na robustním bezkartáčovém elektromotoru, který je poměrně tichý.

Nepřehlédněte kompatibilitu. Uvědomte si, že většina volantů bude kompatibilní buď s Playstation a PC, nebo Xbox a PC. Volanty Xbox mají tendenci pracovat s Xbox One, kromě nových Series S a X. Kola Playstation jsou kompatibilní s PS4, PS5 a někdy také s PS3.

Od nejlevnějších k nejdražším

Nejlevnější volanty pořídíte dokonce už do dvou tisíc korun a přesto budou kompletně vybaveny pedály a dokonce některé budou disponovat unikátní technologii Bungee Cord, která dokáže navodit realistický lineární odpor, jehož zásluhou ucítíte pneumatiky v každé zatáčce i na každém povrchu.

V cenové relaci pohybující se mezi čtyřmi a pěti tisíci korunami najdete už opravdu skvělé volanty. Tyto volanty nabízejí dokonce otáčení až do 1 080 stupňů, tedy 3 plné otáčky, a některé z nich jsou dokonce velice vydařenými kopiemi závodních volantů F1. Lze říci, že se jedná o onu pověstnou zlatou střední cestu.

Nejdražší volanty, jejichž ceny se pohybují okolo deseti tisíc korun, nabízejí širokou kompatibilitu, jsou kožené a především poskytují opravdu realistické jezdecké zážitky. A samozřejmě mají i kompletní sadu pedálů, kterou některé levnější varianty volantů nemají a je nutné ji případně dokoupit. Dále čtěte: Polaroidové foťáky hlásí velký návrat s novou technologií.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Celulitida trápí ženy bez ohledu na věk i postavu. Tělu je potřeba dodávat živiny, které jsou účinné...

Dům a zahrada

Proč nejsou kočky tak věrné jako psi? Psi potřebují lásku, kočky jistoty