Tipy na využití notebooku s vadným displejem

 PC a Mobily 
22. března 2021 17:34 / Petr Vlach
  0
📷
4 fotografie v galerii
Notebook s vadným displejem lze využít Pixabay
Někdy dojde k poruše zobrazovacího panelu u notebooku a výměna se vám zdá příliš drahá. Pokud počítač jinak funguje, dá se s ním podniknout ještě řada věcí. Máme doporučení.

Každý počítač je vlastně určitá skládačka. Porouchaný displej nemusí nic vypovídat o funkci zbytku počítače. I notebook s nefunkčním displejem tak lze ještě využít.

Doporučení

Možná se rozhodnete pro opravu porouchaného notebooku. Cena displeje se bude lišit podle modelu. U běžných počítejte s cenou kolem dvou tisíc za samotný díl. Za opravu můžete zaplatit třeba jen pětistovku. To v těch nejjednodušších případech. Pokud je ale vadné i podsvícení, počítejte s tím, že výsledná cena ještě poskočí výš. Někdy i o dalších 1500 Kč. Celková cena pak může být od čtyř tisíc u běžných displejů až k desetitisícům u kvalitnějších a dotykových. Jestliže jste se svým přístrojem zcela spokojeni a nový v podobné výkonové úrovni by stál třeba dvacet a více tisíc, půjdete patrně do opravy. U levnějších modelů je otázkou, zda raději nepořídit kvalitnější notebook s IPS displejem, než opravovat starší model s TN displejem, na který se stejně nedalo dívat. Své využití ovšem takový notebook najde.

Náměty na využití

Z notebooku s poškozeným displejem se může stát stolní počítač. Zkrátka počítač, ke kterému připojíte prostřednictvím příslušného konektoru, kterým notebook disponuje, externí monitor. Nejčastěji najdete na těle přístroje konektor HDMI. Na starších produktech pak VGA D-Sub. Pomocí externího monitoru také ověříte, že zbytek počítače opravdu funguje. Notebook pak umístíte na stůl či na poličku a pomocí kabelů připojíte externí monitor. Vhodné bude připojit i externí klávesnici a myš, aby se usnadnila práce.

Jiným využitím může být připojení takového notebooku, který má konektor HDMI, k televizoru. To dává smysl zejména tehdy, když máte sice LCD či plazmový televizor, ale staršího data výroby, takže neumí sám zobrazovat obsah na internetu. Pomocí počítače připojeného k takovému televizoru pak můžete provozovat nejrůznější streamovací služby, a dokonce i jednodušší hry, které utáhne grafická karta v notebooku.

Protože jsou notebooky konstruované jako energeticky úsporné, můžete také notebook s vadným displejem nechat spuštěný jako server pro určité vaše internetové aplikace, jako ovládací zařízení pro zabezpečení domu, pro dálkový přístup k nastavením vaší chytré domácnosti a pro různé jiné využití.

Zjistíte-li, že navzdory vaší snaze notebook stejně nepracuje, ani tak nemusíte být úplně nešťastní. Přečtěte si článek zde a využijte i tak notebook na maximum.

Nastavení

Jestliže je notebook funkční, stačí k němu připojit externí displej a vše poběží. Patrně ale nebudete chtít provozovat notebook s otevřeným rozbitým displejem. Dá se naštěstí snadno zařídit, že přístroj zůstane zapnutý i při zavřeném víku. Tato volba ale není nastavena přímo. Obvyklé je, že při zaklapnutí víka je buď aktivní volba vypnutí počítače nebo přechod do režimu spánku či do úsporného režimu. V operačním systému Windows pro změnu nastavení otevřete „Ovládací panely“. V nich vyberte „Možnosti napájení“. Pokračujte přes „Změnit nastavení schématu“ na „Změnit pokročilé nastavení napájení“. Tam vyhledejte a vyberte položku „Akce při zavření víka“ a nastavte, aby počítač zůstal zapnutý. Funkci ověříte snadno. Zavřete počítač a na externím displeji se nic nezmění, obraz nezmizí. Doporučujeme notebook nastavit do takové polohy, aby z větracích mřížek mohlo snadno stoupat odváděné teplo do volného prostoru. To proto, že některé zavřené notebooky by mohly mít problém s odvodem přebytečného tepla. Stav ověříte snadno dotykem na tělo přístroje.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum