Od hadů k armádě a nakonec do aut. Infračervené záření vám umožní vidět svět zrakem nočního lovce

 Auto-Moto 
14. března 2021 07:53 / Ema Maxová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Night Vision patří do výbavy nejmodernějších automobilů Peugeot
Tento doplněk výbavy nejmodernějších automobilů, zejména pak zástupců vysoce prémiových segmentů, se označuje jako Night Vision, neboli noční vidění. Díky němu uvidíte temný svět noci zcela jinými očima. Je to zvláštní pocit, skoro návykový.

Infračervené záření bylo popsáno už v roce 1800 anglickým astronomem německého původu Williamem Herschelem. Toto záření je emitováno teplými objekty. Člověk ani jiní teplokrevní tvorové ho nevidí, ale vnímají ho jako teplo. V přírodě se ovšem nacházejí živočichové, kteří jsou schopni ho určitým způsobem vidět, nebo spíše ho vnímat natolik dokonale, že díky němu vypátrají kořist i v naprosté tmě. Jedná se o hady, kteří loví jiné živé tvory, zejména savce nebo ptáky. Infračervené záření ale hadi nevnímají očima, ale prostřednictvím tepločivných receptorů, které mají ve speciálních jamkách na hlavě. Doslova přeborníkem v nočním lovu je chřestýš, před kterým se teplokrevný lovený objekt nemá šanci schovat.

Lidé se naučili využívat infračervené záření pro noční vidění až v padesátých letech 20. století. Začali používat elektronické detektory citlivé vůči dlouhým vlnovým délkám, což umožnilo noční vidění. Vynálezu se okamžitě ujala armáda a dodnes ho hojně používá v řadě vojenských a záchranných operací. Bylo jen otázkou času, než se tato technologie dostane i do automobilového průmyslu. Zpočátku se jednalo o ty nejluxusnější automobilky, a ty ho  dávaly do vozů, které si běžný smrtelník nemůže dopřát.

Nyní však systém Night Vision používají i mainstreamové značky. Například francouzská automobilka Peugeot s ním přišla v roce 2018, když jím vybavila svoji vlajkovou loď, fastback 508, krátce nato i praktičtější verzi 508 SW.  O tři roky později ho dostaly i její populární SUV vozy Peugeot 3008 a 5008, která si tak získaly výsadní postavení na trhu, protože v segmentu kompaktních SUV tento systém nikdo jiný nenabízí.

Funkce Night Vision u těchto vozů používá infračervenou kameru, s jejíž pomocí umí rozpoznat osoby a zvířata před vozem ve tmě nebo v podmínkách s nízkou viditelností. Systém funguje na dálku až 250 m, tedy více než dosah potkávacích světel, infračervené záběry pak zobrazuje na digitálním přístrojovém panelu v zorném poli řidiče. Můžete se tedy dívat na svět očima nočního predátora. A nejen to, hlavně výrazným způsobem zvýšíte bezpečnost vás i ostatních.

U všech modelů značky Peugeot, které mají systém Night Vision v nabídce (508, 508 SW, 3008 a 5008), je tento doplněk příplatkový. Pořídíte jej za 38 000 Kč, ovšem sledovat noční svět chřestýším zrakem je zážitek, který si nejde nechat ujít. 

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008