Virtuální realita pomáhá lidem zůstat fit i v lockdownu

 Technologie 
08. března 2021 11:05 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Virtuální realita pomáhá přežít pandemii Depositphotos
Lidé, kteří používají náhlavní soupravy pro virtuální realitu jako způsob trávení času během lockdownu, cvičí energičtěji a mají lepší pocit ze života.

Je totiž pravdou, že kombinace lockdownu a špatného počasí vede k mnoha problémům, kterými v posledních měsících musejí lidé procházet. Ale některé doslova zachraňuje jindy sporná virtuální realita (VR).

Sportování s VR

Výsledky nového průzkumu jsou totiž jasné. Ti, kteří používají náhlavní soupravy VR aktivním způsobem během lockdownu, totiž více cvičí, sportují nebo meditují a udržují se tak fit nejen fyzicky, ale také psychicky. Je zajímavé, že VR nyní lidé používají více tímto aktivním způsobem, než jen například hraním her či sledováním filmů.

Vedoucí průzkumu Alessandro Siani říká, že "virtuální realita má výrazný a pozitivní dopad na duševní a fyzickou pohodu lidí během období nuceného lockdownu."

Technologie jako nástroj pro duševní zdraví

Obvykle to je obráceně. Ostatně, závislost na sociálních sítích roste v posledních letech prudce nahoru a stává se z ní vážný duševní problém. Virtuální realita ale v současných těžkých časech naopak dokáže pomoci.

Siani díky výsledkům své studie dokonce navrhuje, že by tato technologie mohla být součástí arzenálu nástrojů a strategií používaných ke zlepšení duševního a fyzického zdraví uživatelů. "Pandemie byla mezníkem v lidské historii a měla dramatický negativní dopad na zdraví a pohodu lidí. Lockdown globálně zasáhl lidi všech věkových skupin. Izolace a stres způsobily nárůst počtu lidí, kteří se potýkají s depresemi, strachem, frustracemi či nespavostí. Navíc lidé přestali být fyzicky aktivní, protože sportovní aktivity nemají kde vykonávat."

Náhlavní soupravy VR se rychle změnily ze specializovaného gadgetu pro technicky zdatné hráče na dostupnou technologii pro mnohé domácnosti se cvičebními programy a dalšími sportovními aktivitami.

Pandemie už změnila hodně věcí v lidském životě, a zdá se, že je tomu tak i v případě technologií, a to dokonce i takových, které před pandemií ještě nebyly v domácnostech tolik rozšířené. VR a její kladný dopad na fyzičku i duševní zdraví je toho jasným důkazem. Dále čtěte: Vědci právě zjistili, jak proměnit lidské tělo v baterii.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47