Vědci právě zjistili, jak proměnit lidské tělo v baterii

 Technologie 
05. března 2021 16:17 / Mirka Malá
  1
📷
2 fotografie v galerii
Tělesná energie může dobíjet naše přenosná zařízení Jianliang Xiao
Malý nový gadget by mohl přeměnit elektřinu vašeho těla na baterii, což znamená, že kardiostimulátory, pumpy na podávání léků a další implantovatelné lékařské přístroje by mohly fungovat na novém druhu obnovitelné energie - na naší vlastní.

Nositelný materiál, který se nazývá termoelektrický generátor (TEG), přímo mění teplo lidského těla na elektrickou energii. Zatímco vědci z Boulderu na University of Colorado  testovali svůj TEG ve formě malého prstence, malý generátor by teoreticky mohl mít velikost hodinek nebo celého rukávu, v závislosti na tom, kolik energie požadujeme generovat.

Jak to funguje

Nejprve si obléknete. Jen se musíte ujistit, že přijde do styku s vaší pokožkou. Flexibilní tvarovatelné obvody uvnitř zařízení pak přeměňují vaše tělesné teplo na elektřinu. TEG je pružný a odolný, stejně jako vaše pokožka. To znamená, že jej můžete pohodlně nosit prakticky všude a nijak vás to neobtěžuje.

"V budoucnu chceme být schopni nabíjet vaši přenosnou elektroniku, aniž byste museli u sebe mít nabíječku," uvedl Jianliang Xiao, docent strojního inženýrství na CU Boulder. "Ta hezká věc na našem termoelektrickém zařízení je, že jej můžete nosit všude a pořád a poskytne vám konstantní přísun energie.“

Tělo vyrábí spoustu energie

Je to pravda, protože když udržujeme konstantní teplotu našeho těla, musí tělo regulovat těsnou rovnováhu mezi tepelným ziskem a ztrátou tepla. A protože naše tělo není v tomto tak efektivní, ztrácíme přibližně 75 procent energie, kterou tělo produkuje.

Termoelektrické generátory používají k přeměně této energie rozdíl teplot, jako je teplota vašeho těla versus okolní vzduch. Aby se dosáhlo rovnováhy, teplo se automaticky rozptýlí na chladnější místa a TEG mohou tyto energizované částice zachytit při průchodu jeho mikro tenkou bariérou.

Tato nositelná zařízení mohou generovat asi jeden volt energie na každý čtvereční centimetr kožního prostoru, což je menší napětí na plochu než většina stávajících baterií. Vzhledem k modularitě zařízení vědci mohou zabudovat gadgety do prstýnků, sportovních náramků nebo dokonce do celého rukávu generátorových buněk. Nové formy by mohly vytvořit ještě více energie a nabíjet dokonce zařízení s vyššími elektrickými požadavky.

Vědci tvrdí, že tato technologie by mohla omezit potřebu baterií v různých zařízeních od inteligentních hodinek a fitness zařízení až po kardiostimulátory a další implantáty, které vyžadují energii. Baterie jsou docela špinavá technologie, která využívá kovy vzácných zemin a korozivní materiály. Lidské tělo by tak mohlo dělat stejnou práci jako baterie hodinek, ale s čistší a recyklovatelnější technologií. Tato technologie by se do běžného prodeje podle vědců mohla dostat v rozmezí 5 až 10 let. Dále čtěte: Umělá inteligence se nyní učí manipulovat s lidským chováním.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008