Týden bez nabíječky slibuje baterie se sírou

 Technologie 
14. února 2021 10:59 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Lithium-sírové baterie mají velkou budoucnost Depositphotos
Na lithiové baterie už jsme si zvykli. Používají se celá desetiletí a máme je mimo jiné v počítačích i mobilních telefonech. Na světě jsou už ale nové baterie, se kterými by mimo jiné mobil mohl bez nabití vydržet klidně celý týden.

Přestože moderní technologie doslova letí kupředu, v případě akumulátorů věda tak nějak přešlapuje na místě doslova už tři dekády. A nebýt elektromobility, možná by se ani klasické lithiové baterie nikdo nepokoušel vylepšit. Teď ale i v tomto segmentu svítá na zajímavé časy.

Lithium-sírové baterie slibují ohromnou výdrž

Nový objev, který si nechali patentovat vědci z Austrálie, jsou lithium-sírové baterie. V mobilním telefonu mohou vydržet klidně i celý týden, samozřejmě v závislosti na intenzitě jeho používání. A to je samozřejmě obrovský skok proti současnému stavu.

Navíc kromě toho, že lithium-sírové baterie slibují obrovskou výdrž, mají podle vědců také menší nároky na výrobní cenu. Australský objev se těší velkému zájmu ze strany komerčních výrobců baterií, nicméně není zatím jasné, kdy by se na trhu mohly objevit první smartphony či notebooky s tímto typem baterií.

Akumulátorový závod

Už v polovině loňského roku představil jiný vědecký tým sodík-iontovou baterii, která rovněž dokáže kumulovat obrovské množství energie. Zatím ale tento typ akumulátoru vědci nedokázali využít konkrétně pro mobilní telefony a na své technologii stále pracují.

Fakt, že po mnoha desetiletích nečinnosti nyní doslova vypuknul vědecký závod o nové, levnější a efektivnější typy akumulátorů, potvrzuje i další vědecký výzkum. Ve Finsku se pro změnu pokoušejí nahradit grafit v anodách baterií silikonem. Taková baterie se zatím v rámci výzkumu dokáže velmi rychle nabít, vědci ale mají problémy s její životností.

A do třetice jsou tu také vědci s nápadem na záměnu kobaltu v dosavadních baterií za  nikl. Tento prvek by měl rovněž dokázat zrychlit nabíjení baterie a zvýšit samotnou kapacitu baterie. A navíc je levnější než kobalt.

Žádný z výzkumů ale zatím není tak daleko, aby některý z těchto převratných nápadů směřoval v brzké době do masové výroby. Dále čtěte: Technologický gigant pracuje na třech robotech, kteří budou sloužit v domácnostech.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod