Umělá inteligence se nyní učí manipulovat s lidským chováním

 Technologie 
17. února 2021 10:22 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Vědci našli způsob, jak naučit AI manipulovat s lidmi Depositphotos
Umělá inteligence (AI) se nyí učí, jak pracovat s lidmi. Nedávná studie ukázala, jak se AI může naučit identifikovat zranitelná místa v lidských návycích a chování a používat je k ovlivňování lidského rozhodování.

Může se zdát klišé říkat, že AI transformuje každý aspekt způsobu, jakým žijeme a pracujeme, ale je to pravda. Různé formy umělé inteligence fungují v tak rozmanitých oblastech, jako je vývoj vakcín, environmentální management či administrativa. A zatímco AI nemá inteligenci a emoce podobné člověku, její schopnosti jsou silné a rychle se rozvíjející.

Zatím si není třeba dělat starosti s tím, že stroje převezmou kontrolu, ale tento nedávný objev zdůrazňuje sílu AI a zdůrazňuje potřebu její řádné správy, aby se zabránilo zneužití.

Jak se umělá inteligence může naučit ovlivňovat lidské chování

Tým vědců z CSIRO Data61, datové a digitální pobočky australské národní vědecké agentury, vymyslel systematickou metodu hledání a využívání zranitelných míst ve způsobech, jak se lidé rozhodují, pomocí jakéhosi AI systému zvaného opakující se neurální síť. Aby otestovali svůj model, provedli tři experimenty, ve kterých lidští účastníci hráli hry proti počítači.

Experiment měl tři různá kola. A závěr? V každém experimentu se stroj něco naučil z odpovědí účastníků a identifikoval a cílil na jejich zranitelná místa během rozhodování. Konečným výsledkem bylo, že se stroj naučil nasměrovat účastníky ke konkrétním akcím. Výzkum tak jasně ukázal, že stroje se mohou naučit řídit lidské rozhodování prostřednictvím svých interakcí s nimi.

Samotný experiment má samozřejmě velkou škálu možných pozitivních aplikací od posílení behaviorálních věd a veřejné politiky ke zlepšení sociální péče až po pochopení a ovlivnění toho, jak lidé přijímají zdravé stravovací návyky nebo obnovitelnou energii. AI a strojové učení by mohly být použity k rozpoznání zranitelnosti lidí v určitých situacích a pomoci jim odvrátit se od špatných rozhodnutí.

Tuto metodu lze také použít k obraně proti útokům vlivu. Mohly by existovat stroje, které by nás upozorňovaly na to, že jsme ovlivňováni například online a pomohli nám utvářet chování, které by zamaskovalo naši zranitelnost.

Co bude dál?

Jako každá technologie i AI může být použita v dobrém nebo špatném smyslu a řádná správa věcí veřejných je zásadní pro zajištění, že je implementována odpovědným způsobem. V loňském roce CSIRO jako první krok na této cestě vytvořil etický rámec AI pro australskou vládu.

Organizace využívající a rozvíjející umělou inteligenci musí zajistit svoji kontrolu nad tím, co tyto technologie mohou a co nemohou, a být si vědomy potenciálních rizik i výhod. To ale lidstvo neochrání od potenciálního selhání samotného lidského faktoru. Dále čtěte: Technologický gigant pracuje na třech robotech, kteří budou sloužit v domácnostech.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47