Nová vesmírná toaleta NASA v hodnotě 23 milionů dolarů potěší hlavně astronautky

 Technologie 
09. října 2020 09:23 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Nový záchod vyzkouší nejprve astronauti na ISS NASA
Nová vesmírná toaleta NASA, první po několika desetiletích, se představila veřejnosti. Titanový záchod v hodnotě 23 milionů dolarů je uživatelsky vhodnější pro ženy. Než ale poletí na Měsíc, zažije testovací proces na Mezinárodní vesmírné stanici.

Astronautka Kate Rubins už si novou vesmírnou toaletu mohla prohlédnout předtím, než byla toaleta naložena do nákladní lodi, která ji odveze na testování na ISS.

Moderní záchod je menší než ruské toalety na ISS

Nová superdrahá toaleta je asi o polovinu menší, než dva ruské záchody, které nyní mají k dispozici astronauti na ISS. Má přesně takovou velikost, aby se vešla do kapsle Orion, která za pár let poletí s astronauty na Měsíc.

Astronauté na Mezinárodní vesmírné stanici nyní budou záchod několik měsíců testovat. Pokud vše půjde dobře, bude toaleta na ISS instalována natrvalo. Nová toaleta by na ISS fungovala vedle té staré na americké straně stanice.

Vesmírná toalety pro ženy

Staré typy toalet jsou uživatelsky přívětivější pro muže. Aby NASA zlepšila uživatelský komfort i pro astronautky, naklonila na nové toaletě sedadlo a zvýšila ji. Jen si zkuste představit, jak vykonáváte svoji potřebu ve stavu beztíže. To není nic příjemného. Proto byly také přepracovány trychtýře nového vesmírného záchodu tak, aby ženy bez potíží mohly vykonat obě potřeby najednou. Dosud totiž bylo možné buď jedno, anebo druhé.

Stejně jako dřívější vesmírné toalety, i ta nová odstraňuje odpad spíše sáním vzduchu než vodou a gravitací. Moč shromážděná novou toaletou bude směrována do dlouhodobého recyklačního systému NASA, aby se z ní vyrobila voda na pití a vaření. Pro novou toaletu byl vybrán titan a další houževnaté slitiny.

Typická populace vesmírné stanice se s dalším letem SpaceX zvýší ze šesti na sedm či ještě více astronautů, protože v příštím roce bude ISS přijímat i turisty. O to větší tlak na výrobu nové vesmírné toalety byl tedy i bez ohledu na budoucí mise na Měsíc.

Toaleta tedy již brzy začne sloužit na ISS, kam doletí na palubě kapsle Northrop Grumman’s Cygnus, která kromě nového záchodu veze vzduchové nádrže, které mají kompenzovat únik vzduchu vesmírné stanice. Dále pak dopraví semena ředkviček pro pěstování ve skleníku a filmovou VR kameru.

Ale asi nejunikátnějším nákladem je kromě nového záchodu nejnovější sérum proti vráskám od jedné z předních kosmetických firem. Tato kosmetická společnost zaplatí 128 tisíc dolarů za nafocení svého nového produktu ve vesmíru, což je součást snahy NASA otevřít se komerčním aktivitám. Dále čtěte: Tom Cruise natočí první reálné filmové záběry ve vesmíru.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47