Nejstarší automobilová značka na světě slaví 210. narozeniny a fanouškům rozdává dárky

 Auto-Moto 
07. října 2020 10:20 / Ema Maxová
  0
Loading...
📷
8 fotografií v galerii
Po celou dobu své existence Peugeot udával směr automobilovému prům Peugeot
Výrobci automobilů se v dobách průmyslové revoluce rodili jako houby po dešti. O tom, kdo „ďábelský stroj“ tehdy jako první vymyslel, sestrojil a začal prodávat, by se daly vést spory, nicméně faktem je, že nejstarší automobilovou značkou, která je stále aktivní, je Peugeot.

Za zrod značky Peugeot se považuje 26. září 1810, den, kdy byla zapsána do rejstříku, o čemž stále existuje záznam v archivu ve francouzském městě Terre-Blanche. Automobily samozřejmě tehdy nevyráběla, ty byly vynalezeny až o 80 let později, hlavní činností firmy Peugeot byla práce s ocelí a přetváření ocelových drátů a plátů na různé výrobky. Přes rozličné kovové předměty a nástroje se Peugeot dostal k jízdním kolům, motocyklům a posléze i automobilům. Ty se pak staly hlavním výrobním artiklem a dnes zajišťují hlavní příjmy společnosti. 

Ve 20. století francouzská rodinná firma roztáhla křídla a posunula se na mezinárodní úroveň. V roce 1974 koupila Citroën a obě francouzské automobilky tak tvořily významný koncern se značným podílem na evropském i mezinárodním trhu. Nedávno přikoupily Opel a teď jednají o spojení s Fiatem. Rodí se tak čtvrtý největší automobilový koncern na světě. V tom ovšem prastará rodina Peugeotů bude stále mít svůj významný majetkový i rozhodovací podíl. Impozantní cesta od malé rodinné firmy vedená bratry Peugeoty k světovému automobilovému gigantu tedy trvala 210 let.

Po celou dobu své existence Peugeot udával směr automobilovému průmyslu. Při vývoji nových technologií stál vždy v první řadě, nikdy neustrnul na zažitých pravidlech. I to ho zřejmě po celá dvě staletí posouvalo dál. Stejný přístup přijal i v současnosti z hlediska nové mobility a přechodu na nové druhy energií. Byl jedním z prvních automobilových konstruktérů, který začal zkoumat možnosti elektrického pohonu. První elektromobily Peugeot vyráběl a prodával už ve 40. letech 20. století. Na dnešní elektrickou dobu tak byl perfektně připraven. 210 letá historie tedy, zdá se, bude pokračovat neméně zářnou budoucností.

Peugeot svoje narozeniny slaví velkolepým způsobem. Připravil dvouměsíční program různých akci, i když vhledem k omezením, která si pandemie vynutila, se mnoho z nich odehrává na internetu. To je příklad série třinácti krátkých filmů shrnujících nejvýznamnější historické milníky značky. Proběhla také on-line představení a prezentace. Zákazníci mohou využít výhodných akčních nabídek nebo navštívit muzeum značky Peugeot v Sochaux za vstupné 1 euro. Narozeniny doprovázejí také speciální kolekce výrobků pro fanoušky. O ty si můžete zahrát ve facebookové soutěži.

Témata: auto, moto, narozeniny, dárky
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008