V laboratořích Microsoftu vzniká velký projekt. Měl by odhalit potenciální hrozby dříve, než dojde k propuknutí celosvětové pandemie

 Technologie 
02. října 2020 07:21 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
V laboratořích Microsoftu vzniká velký projekt Microsoft
Jaké bude počasí? Na to mohou odpovědět naši inteligentní asistenti, telefony nebo jednoduché vyhledávání na internetu. K tomu je ale zapotřebí globální síť senzorů meteorologických stanic, pokročilá analýza dat a moderní superpočítače.

Microsoft Premonition bude fungovat podobně a hodlá předpovídat šíření mikrobů a virů. Pokud by bylo možné toto sledovat jako počasí, mohly by být patogeny v prostředí detekovány dříve, stejně jako vznikající ohniska epidemie, než vznikne celosvětová pandemie. Dnes více než kdy jindy jsou zapotřebí nové globální senzorové sítě k ochraně našeho zdraví a zdraví našich ekonomik a společnosti.

Jde o systém včasného varování

"Microsoft Premonition mění paradigma z reakce na známé patogeny na jejich neustálé hledání,“ říká Ethan Jackson, senior ředitel Microsoft Premonition. "Tyto signály by nám mohly pomoci odhalit potenciální hrozby dříve, reagovat rychleji a vyvíjet nové intervence dříve, než dojde k propuknutí pandemie.“

Microsoft Premonition je pokročilý systém včasného varování, který kombinuje platformy robotického snímání, umělou inteligenci, prediktivní analytiku a metagenomiku v cloudovém měřítku k samostatnému monitorování zvířat přenášejících nemoci, roboticky sbírá vzorky a poté je genově skenuje na biologické hrozby.

Stejně jako předpověď počasí jeho analytický kanál využívá cloudové výpočty. Microsoft už naskenoval více než 80 bilionů bází genomového materiálu kvůli biologickým hrozbám.


"Tyto formy života, o kterých mluvíme, jsou neviditelné v podstatě pro všechny senzory, které máme za účelem sledování počasí či například energetických sítí po celém světě. A to je neuvěřitelné, když o tom přemýšlíte, že máme takové obrovské slepé místo ohledně toho, co je v našem životním prostředí," uvedl Microsoft. "Chceme budoucnost, kde lze rychle detekovat a potlačovat nově vznikající patogeny, jako je Zika nebo COVID-19."

Pro vývoj správné technologie založené na nejlepším porozumění základní vědě je důležitá hluboká spolupráce s akademickou obcí. A i tato spolupráce již byla zahájena.

Nicolas Villar, hlavní hardwarový architekt v Microsoft Premonition, pracuje na návrhu nové generace robotických inteligentních pastí. "Naučit se pracovat s biologií a hmyzem byl pro mne úplně nový svět. Jedna věc, která mě na tomto projektu motivuje, je to, že i když je hodně práce technická, dopad, který má, je velmi lidský. Snažíme se řešit opravdu důležité problémy, kterým lidstvo dnes čelí, a to v rozsahu neuvěřitelně vzrušujícím,“ řekl Villar. "Vytvořili jsme algoritmy, nové modely založené na datech a také testovací základnu, abychom tyto algoritmy a modely mohli implementovat do cloudových architektur. Toto učení si vyžádalo čas a úsilí, ale nyní musíme vybudovat síť, která dokáže monitorovat malé, abychom mohli předvídat velké. Dále čtěte: Na světě je revoluční modem. Optická Wi-Fi umožňuje ultrarychlou komunikaci pod vodou.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod