Robo ptáci jsou absolutní novinkou na poli robotického inženýrství. Návrháři vidí jejich budoucnost v i reálném světě

 Technologie 
23. září 2020 11:32 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Robo ptáci mají spíše industriální využití Festo
Nejnovější výtvor německé robotické společnosti slibuje nejen létání robotických ptáků, ale i slibné aplikace v reálném světě.

Robo ptáci jsou absolutní novinkou na poli robotického inženýrství, ale k čemu to vlastně je dobré?

Robo fauna a vlašťovky

Německá firma je inovátorem miniaturizovaných robotických zařízení po celá léta. Vyrobila už robotické racky, medúzy, motýly i klokany. Jejich nejnovější výtvor, BionicSwift, vylepšuje předchozí robotické snahy ptáků pomocí ultra lehké konstrukce umělého peří.

Každá z pěti robo vlaštovek váží jen 42 gramů. Každá z nich je poháněna třemi malými motory pro řízení směru letu, stoupání a klesání. Jejich rozpětí křídel je zhruba 66 centimetrů.

Umělé lamely jsou navrženy tak, aby kopírovaly reálný pohyb. Když se robo vlašťovky chtějí zvednout do vzduchu, svazky lamel se přifouknou, aby napomohly startu. Naopak, při sestupu se zase ufouknou. Robo vlašťovky navíc ve vzduchu mohou elegantně klouzat, dělat ostré zatáčky a létat ve smyčkách.

Ptáci mají šestigramovou baterii a jsou vedeni GPS senzory umístěnými v uzavřené oblasti robota. Vlaštovky sledují předem naprogramovanou dráhu letu, ale pokud se objeví neočekávaný faktor, jako je třeba poryv větru, rádiová komunikace umožňuje okamžité přesměrování letu.

Robo kurýři i hlídači

Návrháři vidí budoucnost takových aplikací jasně. "Inteligentní propojení létajících robotů a GPS navigace umožňuje vytvoření 3D navigačního systému, který by mohl být v budoucnu velmi užitečný přímo ve výrobě," uvedli němečtí vědci. "Přesná lokalizace toku materiálu a zboží by mohla například zlepšit samotné procesy a předvídat problémová místa. Kromě toho by mohly být autonomní létající roboti sami použiti k přepravě materiálu uvnitř výrobních podniků, a tak optimalizovat využití prostoru v továrnách."

Firma ostatně nedávno debutovala s jiným robotem. BionicMobileAssistant je robot, který se otočí na kouli, která mu umožňuje se snadno pohybovat v libovolném směru.

Skládá se ze tří základních komponent. Robotického ramene, mobilní základny a  elektronické ruky, která má více než sto zabudovaných senzorů, které umožňují snímat hustotu a inteligentně uchopit, s odpovídajícím tlakem, různé objekty a poté je transportovat a umisťovat bez poškození.

DynaArm může zvednout až 8 kilo váhy. Na jeho špičce je BionicSoftHand 2.0, navazující na původní ruční verzi vydanou minulý rok. Obsahuje několik kamer a 113 dotykových senzorů. Dále čtěte: Jak roje autonomních hmyzích robotů mohou pomoci prozkoumat jiné planety.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008