Čína úspěšně zahájila zkušební provoz tajného vesmírného letadla

 Letectví 
12. září 2020 07:08 / Mirka Malá
  8
📷
2 fotografie v galerii
Čínský stroj se údajně nápadně podobá americkému X 37B US Air Force
Čína údajně minulý týden úspěšně zahájila zkušební provoz svého tajného opakovaně použitelného vesmírného letadla. Vše nasvědčuje tomu, že je až nápadně podobné americkému vesmírnému letadlu X-37B.

Čína v posledním desetiletí opravdu nastartovala svůj vesmírný program. Letos mimo jiné oznámila vývoj motoru, který by mohl pohánět opakovaně použitelné vesmírné letadlo a také vypustila svůj první rover na Mars. A i když Čína o všech svých technologiích nerada hovoří, rozhodně není sama.

Podoba i účel s X-37B čistě náhodná?

A co podoba s X-37B? Experimentální americké vesmírné letadlo strávilo ve vesmíru naposledy asi 900 dní a při první misi 780 dní. Nyní je toto tajné vesmírné plavidlo na své třetí misi už asi 100 dní.

Jde o stroj, mezi jehož nesporné výhody patří opakovaná použitelnost a funkce letadla, které vzlétá vertikálně a při návratu na Zemi přistává na přistávací dráze. X-37B ale ve vesmíru zůstává po celá léta, bez posádky a tedy i bez technologií podpory života a dalších. S nákladním prostorem podobným pickupu může X-37B vynést do vesmíru experimentální technologie.

Faktem ale je, že účely těchto dlouhých vesmírných letů zůstávají veřejnosti utajeny a není tedy jasné, jaké mise plavidlo ve vesmíru vlastně provádí.

Mise čínského vesmírného letadla budou rovněž tajné

Lze předpokládat, že čínské vesmírné letadlo se nepodobá tomu americkému jen svými technologiemi a schopnostmi, ale bude zřejmě využíváno podobně k tajným vesmírným misím.

Čína sice vyslala svého prvního astronauta do vesmíru až v roce 2003, což vypadá nezajímavě, ale stále představuje pouze třetí národ, který tak učinil. Bezobslužné a opakovaně použitelné plavidlo připomínající raketoplán je skvělým pokrokem na cestě k vývoji například nové generace opakovaně použitelných vesmírných lodí s lidskou posádkou pro cesty na oběžnou dráhu a poté na Měsíc nebo dokonce na Mars.

Ne nadarmo se v posledních letech říká, že vesmírné závody, známé z období studené války, jsou zpět. Ale nemají jen dva hráče jako kdysi. Dále čtěte: Podívejte se, jak helikoptéra Ingenuity přistane na Marsu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve