Podívejte se, jak helikoptéra Ingenuity přistane na Marsu

 Letectví 
06. července 2020 07:03 / Mirka Malá
  2
📷
4 fotografie v galerii
Bude prvním létajícím strojem na cizí planetě NASA/JPL-Caltech
Nová mise NASA na palubě lodi mířící k Marsu ponese také malý robotický vrtulník Ingenuity. Je to maličká helikoptéra s trupem o velikosti softballového míčku a dvěma protahovacími rotory, které měří asi 1,2 metru napříč.

NASA nyní zveřejnila fotografie, na kterých je vidět, jak se maličká helikoptéra Ingenuity dokáže přichytit marťanského povrchu.

Průkopnická helikoptéra

Než však tým inženýrů NASA a Lockheed Martin začal navrhovat mechanismus uvolňování vrtulníku, museli se rozhodnout, jaká vlastně bude mise Ingenuity. Nakonec bude vrtulník sloužit jako první poháněný experimentální zkušební letoun na jakémkoli mimozemském tělese. NASA doufá, že bude první z mnoha, což povede k dalším misím vrtulníků na Mars, které by vědcům umožnily nahlédnout do dříve nepřístupných míst, jako jsou krátery a útesy. Pokud bude mise Ingenuity úspěšná, mohla by vydláždit cestu mnoha budoucím leteckým vědeckým misím.

Přibližně 60 dnů po dotyku marťanskéhp povrchu, asi v únoru 2021, vyhledá rover rovnou plochu země, která bude mít rozměr 10 m x 10 m a následovat bude řada technických postupů, včetně vybudování ochranného štítu, který bude před startem vrtulník chránit. Asi po šesti dnech postupných příprav se helikoptéra sama oddělí od roveru, ochranný štít se rovněž sám oddělí a bude nastartován nominální provoz systémů vrtulníku.

Jak vrtulník funguje

Pro běžné smrtelníky je to trochu složité. Jakmile helikoptéra obdrží startovací signál, systémy vrtulníku se uvedou do chodu. Prvním krokem vícestupňového procesu je odemknutí mechanismu, který držel vrtulník na místě během fáze vstupu, sestupu a přistání mise. Jakmile je zámek uvolněn, malá nálož odřízne kabel, který zadržuje pružinou zatížené rameno. To poté začne spouštět vrtulník do svislé polohy pomocí malého elektromotoru. Jakmile je vrtulník ve správné poloze, další malý výbušný systém uvolní dvě nohy, které byly během letu složeny.

Pro konstruktéry systému je nejtěžší částí celého uvolňovacího procesu poslední krok, dotyk s marťanským povrchem. Zjednodušeně řečeno, vrtulník si bude muset vyzkoušet volný pád z výšky asi 13 metrů.

Jde tedy hlavně o to, aby samotný rover "upustil" vrtulník ve správné poloze a pak mu zůstal na blízku, protože helikoptéra bude využívat jeho komunikační systémy.

Ingenuity čeká 5 letů

Za předpokladu, že vše půjde dobře, Ingenuity zahájí první testovaný let, který byl kdy proveden na jiné planetě. Během své mise se očekává, že Ingenuity poletí celkem pětkrát, dosáhne výšek od 3 do 10 metrů a zmapuje 300 metrů terénu za jeden let.

Ingenuity bude sice první létající helikoptéra na cizí planetě, za šest let se k ní připojí na mimozemské obloze i Dragonfly, plánovaná mise vrtulníku na Titanu. Dále čtěte: Balónová kapsle představuje revoluci ve vesmírné turistice. Vyveze zákazníky do stratosféry

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve