Kosmický letoun X-37B se připravuje na svou další tajnou misi

 Letectví 
02. května 2020 08:04 / Mirka Malá
  3
📷
2 fotografie v galerii
Tento kosmický dron své vesmírné mise tají US Air Force
Jeden ze dvou amerických kosmických letounů X-37B je v současné době připravován na novou misi, která má navzdory koronavirové pandemii odstartovat v polovině května. Každý jeho let do vesmíru byl delší než ten předchozí, takže je klidně možné, že se letoun vrátí na zem až příští rok.

Nová mise pro kosmický letoun X-37B by tak mohla zlomit další časový rekord, protože bezpilotní kosmický dron, známý pro své maratonské mise na nízké oběžné dráze Země, je připraven strávit ve vesmíru rekordní množství času prováděním tajných misí pro americké letectvo. Kosmické bezpilotní letadlo, které má být vypuštěno do vesmíru 16. května, se možná nevrátí dříve jak v polovině roku 2022.

Tajné mise

Už se stalo tradicí, že Američané prozrazují opravdu velmi málo o tom, co X-37B ve vesmíru dělá. Kosmická loď často provádí zdánlivě pozemské orbitální experimenty, ale je zřejmé, že provádí více misí, než se oficiálně uvádí.

Veřejné poslání naposledy zahrnovalo testování experimentální elektroniky a oscilačních tepelných trubek v dlouhodobém vesmírném prostředí. Později ale vyšlo najevo, že obrovský kosmický dron také tiše vypustil do vesmíru tři satelity označené USA 295, 296 a 297. Jejich účel zůstává dodnes neznámý.

Jak dlouhá bude nová mise?

Flotila dvou letounů X-37B provedla celkem pět vesmírných misí, z nichž každá trvala výrazně déle než předchozí. Kosmické letouny jsou částečně poháněné solárními panely a mohou tak zůstat v prostoru mnohem déle než pilotovaná plavidla.

Mise OTV-1 byla spuštěna už v dubnu 2010 a letoun strávil 225 dní ve vesmíru. OTV-2 následovala v březnu 2011 a trvala 469 dní, což je dvojnásobek předchozího letu. OTV-3 pak trvala celkem 675 dní a OTV-4 dokonce úctyhodných 718 dní. Mise OTV-5 skončila loni v říjnu 2019 poté, co letoun strávil ve vesmíru 780 dní.

Kromě toho, co bude kosmický letoun tentokrát ve vesmíru vlastně dělat, je záhadou i délka mise OTV-6. Pokud by trvala déle než ta poslední, byl by to rekord. Letoun se ale nijak nezměnil, tedy především nezvětšil, takže neuveze víc nákladu, třeba tajných satelitů, než předešlé mise. I tak je skutečně velkou záhadou, co tyto vesmírné drony ve vesmíru dělají po dobu více jak dvou let. Dále čtěte: Přelomové a levnější starty do vesmíru. Vesmírné rakety mohou nyní startovat za letu z letadla.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008