Vědci vyvíjejí novou technologii. Antisolární panely by jednoho dne mohly produkovat energii i v noci

 Technologie 
04. září 2020 11:15 / Mirka Malá
  1
📷
3 fotografie v galerii
Zdá se to nemožné, ale jde to Depositphotos
Vědci vyvíjejí novou technologii, díky které by bylo možné vyrábět energii i v noci, tedy v době, kdy slunce nesvítí.

Místo toho, aby panely absorbovaly sluneční světlo a přeměňovaly ho na elektřinu, jako je tomu běžně dnes, funguje tento typ technologie obráceně.

Energie z odcházejícího tepla

V noci, kdy solární panely nemohou zachytit žádné příchozí teplo, stále existuje odcházející teplo, kterého lze využít. Nasměrováním teplého panelu nahoru směrem ke studenému propadu v prostoru začne toto teplo vyzařovat ven jako neviditelné infračervené světlo.

Toto se nazývá radiační chlazení, a pokud se najde technologie, která odcházející teplo nějakým způsobem využije, mohlo by se jednat o levný způsob výroby energie. Skladování solární energie během dne je poměrně nákladná záležitost, takže přímá výroba nějaké noční energie by mohla pomoci snížit tuto náročnost.

Pomocí termodynamického modelu termoelektrického generátoru energie nyní vědci ze Stanfordské univerzity vypracovali střešní koncept, který by teoreticky mohl generovat 2,2 wattu na metr čtvereční bez potřeby baterie nebo externího zdroje energie.

"Tento výsledek je výrazně vyšší než dříve uváděné výsledky a poukazuje na potenciální použitelnost elektrické energie v noci," píšou autoři.

Noční proud zatím nebude

Koncept je založen na existující technologii, která kombinuje a optimalizuje radiační chlazení s termoelektrickým generátorem energie. Pomocí počítačových modelů založených na reálných parametrech autoři podrobili technologii reálné zkoušce.

Umístění technologie na střeše je podle nich ideální, protože tak vzniká nejlepší rovnováha mezi tepelnými ztrátami a termoelektrickou přeměnou.

"Pracujeme na vývoji vysoce výkonného a udržitelného generování energie, což by poskytlo přístup ke spolehlivým a udržitelným nízkonákladovým zdrojům v mnoha nepřístupných oblastech,“ říká elektrotechnik Lingling Fan ze Stanfordské univerzity.

Tato technologie ale zatím nemůže být uvedena do praxe. Autoři připouštějí, že i když je jejich demonstrace nočního generování elektrické energie "pozoruhodná", stále nestačí k naplnění mnoha výše zmíněných potřeb. Ale stále stojí za to prozkoumat technologii, která se nespoléhá na spalování fosilních paliv a dokáže vyrábět energii i bez slunečních paprsků. Dále čtěte: Vědci stanovili nový rekord pro největší rychlost internetu.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008