Google potvrdil, že provedl vůbec první kvantovou simulaci chemické reakce

 Technologie 
31. srpna 2020 07:01 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Procesor firmy dokázal provést první chemickou simulaci Erik Lucero, Research Scientist and Lead Production Quantum Hardware
Od kvantové technologie si toho slibujeme hodně. Jednou z nejzajímavějších schopností je simulování chemických procesů na bezprecedentní úrovni. A nyní máme první náhled na to, jak by to mohlo vypadat.

Tým Google AI Quantum použil jejich vlastní 54bitový kvantový procesor Sycamore k simulaci změn v konfiguraci molekuly nazývané diazen. Pokud jde o chemické reakce, je to jedna z nejjednodušších, které známe. Diazen je jinými slovy sloučenina dusíku s vodíkem.

Kvantový počítač je rychlý

Kvantový počítač však přesně popsal změny v polohách vodíku za vzniku různých diazenových izomerů. Tým také použil svůj systém k tomu, aby dospěl k přesnému popisu vazebné energie vodíku ve stále větších řetězcích.

Jakkoli to může znít nudně, opak je pravdou. Na úrovni kvantové mechaniky je totiž chemie docela komplikovanou záležitostí. Logické jednotky počítače zvané qubits fungují tzv. ve stavu "buď/nebo". Ale v kombinaci s qubity, které fungují ve stavu "možná“, poskytuje systém počítačovým inženýrům jedinečný způsob provádění výpočtů.

Algoritmy speciálně formulované tak, aby využívaly výhod této kvantové mechaniky, umožňují to, co by klasickému superpočítači trvalo velmi dlouho. Například pouhý výpočet součtu akcí, které určují energii v molekule propanu, by hypoteticky trvalo superpočítači déle než týden.

Při simulaci s diazenem bylo použito jen 12 z 54 qubitů v procesoru Sycamore k provedení výpočtů. A přesto celá simulace byla o mnoho rychlejší než na nejrychlejších superpočítačích.

Kvantové procesy posouvají hranice

Týmu společnosti Google se také podařilo vyvinout algoritmus, který už nevykazuje tolik chyb, jako tomu bylo v minulosti. To vše přispívá k budoucím možnostem stále větších simulací, díky kterým mohou vznikat například pevnější materiály nebo účinnější léčiva, a dokonce mohou být odkryta mnohá tajemství našeho vesmíru.

Pokusy s diazenem a jeho vodíkem jsou tedy jen začátkem kvantové chemie. Kvantová technologie nicméně ukazuje, že její možnosti využití jsou opravdu obrovské. Dále čtěte: Vědci stanovili nový rekord pro největší rychlost internetu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Celulitida trápí ženy bez ohledu na věk i postavu. Tělu je potřeba dodávat živiny, které jsou účinné...

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum