Toto je nejmenší americká válečná loď. V námořnictvu odvádí spoustu práce

 Vojenství 
03. září 2020 07:08 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Maličká lodička odvádí v námořnictvu spoustu práce Imgur/Reddit
Tento doslova rozkošný remorkér je nejmenší lodí, která je ve službách amerického námořnictva. Přesněji řečeno v aktivní službě.

Přes miniaturní délku necelých 6 metrů je loď bezpečnostním remorkérem Boomin Beaver. Může tedy tahat malé válečné lodě či rozmisťovat plovoucí bezpečnostní ploty, a tím zajišťovat "soukromí" pro ponorky, torpédoborce a dokonce i letadlové lodě.

Původně lodě měly sloužit dřevorubcům

Remorkér byl původně postaven pro dřevorubce, ale americké námořnictvo je v určitém okamžiku zakoupilo pro různé přístavní úkoly, včetně stavby a obsluhy bezpečnostních bariér.

A skutečně, Boomin Beaverse lze opravdu zachytit pomocí Google Maps na několika námořních základnách po celých Spojených státech, včetně námořní základny Kitsap Bangor a známé námořní základny San Diego.

Všechny malé remorkéry se nacházejí v blízkosti plovoucích bezpečnostních plotů. Ty poskytují viditelný bezpečnostní kordon, který udržuje válečné lodě v hodnotě miliard dolarů v bezpečí od běžného lodního provozu. Podobné remorkéry jsou k zachycení také na námořní základně Norfolk a Kings Bay ve státě Georgia.

Malé lodě slouží už dlouho

Jeden z malých remorkérů byl prodán v aukci už v roce 2006. Kromě malých rozměrů má loď ponor 5 stop a v útrobách má dieselový motor Cummins 6BTA5.9 s výkonem 260 koní s námořní převodovkou ZF. Tehdy byla prodána za více jak 100 tisíc dolarů.

Není tedy jasné, jak dlouho vlastně tyto malé lodě v námořnictvu už slouží ani kolik jich aktuálně ještě aktivně pracuje.

Zdá se totiž, že zatímco se americké námořnictvo rádo chlubí svými největšími loděmi, o těch nejmenších se vůbec nemluví. Podle dostupných informací má ale US Navy k dispozici ještě další modely podobně malinkých lodí, které plní podobné úkoly. Dále čtěte: Korejci budují svoji první letadlovou loď se stíhačkami F-35.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum