Takhle vypadá nový vrtulník pro americká komanda. Může přepravovat i lehká vozidla

 Vojenství 
11. září 2020 07:05 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Nový stroj je skutečně impozantní Boeing
Americké velitelství zvláštních operací přijalo první ze dvou desítek nových vrtulníků MH-47G Block II. Létat v nich budou především speciální americká komanda.

Vrtulníky Block II mají nahradit starší typy vrtulníků MH-47E. A především toho hodně uvezou.

Těžkotonážní vrtulníky mohou přepravovat i lehká vozidla

MH-47G je velký dopravní vrtulník, který se obvykle používá při zvláštních operacích. Je schopen cestovní rychlosti až 314 kilometrů v hodině a uveze až tři desítky vojáků. Velký vrtulník se dvěma lopatkami má schopnost kromě amerických komand přepravit také velké množství vězňů a předmětů zpravodajské hodnoty a může rovněž přepravovat podpůrné zbraně, lehká vozidla a polní dělostřelectvo.

Typickými pasažéry MH-47 jsou ale příslušníci Delta Force, Navy SEAL, US Army Rangers a zvláštních taktických jednotek.

Za tímto účelem také výrobce Boeing výrazně upravil vrtulník pro potřeby zvláštních operací. Nejviditelnějším příkladem je možnost doplňování paliva ve vzduchu, čímž má vrtulník prakticky neomezený dosah.

MH-47G také zahrnuje pokročilou digitální avioniku, záchranný zvedák, multimódový radar pro létání nízko nad zemí v noci a za špatného počasí, elektronická protiopatření a systém pro rychlé spuštění a vytažení vojsk a techniky. Vrtulník je také vybaven obrannými zbraněmi M134 a jedním středním kulometem M60D.

Block II má rovněž vylepšené hnací ústrojí, které zvyšuje točivý moment o 9 procent, vylepšené palivové nádrže, které unesou více paliva, zesílený trup pro větší zatížení a nové, vylepšené listy rotoru. V kombinaci tyto vlastnosti umožňují vrtulníku unést více vojáků a vybavení než předchozí modely a jeho maximální nosnost činí 1 tunu.

Historie vrtulníků MH je dlouhá a úspěšná

Řada MH-47 má poměrně dlouhou a úspěšnou historii. Vrtulníky vstoupily do služby poprvé v 80. letech. V roce 1988 byl vrtulník typu 2D použit k přepravě sovětského  vrtulníku Mi-24. Tehdy byl tento sovětský stroj, opuštěný libyjskými silami v leteckém hangáru v Čadu, ceněn jako zdroj informací o technologiích sovětských útočných vrtulníků.

Silně upravené vrtulníky MH také hrály důležitou roli ve válkách v Iráku a Afghánistánu, zejména při provádění náletů. V roce 2011 se tyto stroje účastnily akce proti Usámovi bin Ládinovi v Pákistánu, během které byl nakonec tento terorista zneškodněn. Dále čtěte: Toto je nejmenší americká válečná loď. V námořnictvu odvádí spoustu práce.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve