Jak vybrat správný motorový olej do auta

 Auto-Moto 
06. září 2020 07:50 / Mirka Malá
  4
📷
3 fotografie v galerii
Motorový olej je nutné měnit pravidelně Depositphotos
Existuje celá řada motorových olejů a pro někoho může být těžké se v nich zorientovat. Jak tedy pro své auto pořídit ten správný olej?

Především se podívejte do své uživatelské příručky, kde budete mít specifikováno, jaký druh oleje váš vůz potřebuje.

Důležitá je viskozita oleje

V uživatelské příručce k vašemu vozu bude uvedena doporučená hmotnost oleje, ať už se jedná o standardní formát jako 10W-30 nebo o něco neobvyklejšího. Toto číslo odpovídá viskozitě oleje, který byste měli použít.

Na obalu oleje také hledejte dvoumístné servisní označení. Nejnovější servisní standardy API jsou SP pro benzínové motory a CK-4 pro diesely. Tato písmena jsou založena na skupině laboratorních a motorových testů, které určují schopnost oleje chránit motor před opotřebením a vysokoteplotními usazeninami a kalem.

Ale zpět k viskozitě. Ta se vztahuje k odporu kapaliny vůči proudění. Norma používá pro klasifikaci olejů 6 zimních tříd označených číslem a písmenem W a 5 letních tříd označených číslem. 

Motorový olej se při zahřívání a ochlazování ztenčuje a vytéká. Z rozumného důvodu silnější olej obecně udržuje lepší film mazání mezi pohyblivými částmi a lépe utěsňuje důležité součásti vašeho motoru. Se správnými přísadami, které mu pomáhají odolávat přílišnému ztenčení v horku, lze olej hodnotit pro jednu viskozitu za studena a jinou viskozitu za horka. Čím odolnější je olej proti ředění, tím vyšší bude druhé číslo (například 10W-40 proti 10W-30).

Při nízkých teplotách olej musí být odolný vůči nadměrnému zahušťování, aby mohl stále řádně proudit ke všem pohyblivým částem vašeho motoru. Nižší číslo je důležitější než písmeno W pro výkon v chladném počasí, takže pro zimní použití se obvykle doporučuje 5W olej. Syntetické oleje však lze formulovat tak, aby za chladu tekly ještě snadněji, takže jsou schopné projít testy, které splňují hodnocení 0W.

Jakmile je motor v chodu, olej se zahřívá, a proto je vyšší druhé číslo zvláště důležité pro extrémní použití a složitější motory s teplejším chodem.

Syntetický vs. konvenční olej

Prémiový konvenční olej je standardní olej pro nové automobily. Všechny přední značky mají tyto oleje, které jsou k dispozici v několika viskozitách a testovány na nejnovější úrovni API. Automobilky obvykle doporučují olej 5W-20 nebo 5W-30 pro chladnější teploty, přičemž olej 10W-30 je volitelný pro vyšší teploty. Tyto tři pokrývají potřeby většiny aut. Ještě důležitější je však pravidelná výměna oleje a filtru. Absolutní minimum je dvakrát ročně. Pokud má vaše auto na sdruženém přístroji elektronický indikátor výměny oleje, postupujte podle jeho pokynů a po výměně oleje jej resetujte, pokud budete olej měnit sami.

Plně syntetický olej je určen pro high-tech motory nebo pro náročné použití. Štítky těchto olejů označují, zda prošly přísnými speciálními testy pro vynikající a dlouhodobější výkon ve všech kritických oblastech, od indexu viskozity po ochranu před usazeninami. Při nízkých teplotách lépe proudí a při vysokých teplotách udržují špičkovou viskozitu. Proč by je tedy neměl používat každý? Tyto oleje jsou drahé a ne každý motor je potřebuje. Mohou dokonce existovat některé funkce, které váš motor potřebuje, které syntetické oleje nemají. Postupujte proto raději podle pokynů v uživatelské příručce.

Syntetický směsný olej je smíchaný s organickým olejem a je formulován tak, aby poskytoval ochranu před poněkud větším zatížením motoru a vysokými teplotami. To obecně znamená, že jsou méně těkavé, takže se odpařují mnohem méně, což snižuje ztráty oleje a zvyšuje spotřebu paliva. Tyto oleje jsou oblíbené u řidičů pickupů nebo SUV, kteří chtějí zvláštní ochranu při činnostech, které kladou větší důraz na motor, jako je převoz těžkých břemen. Jsou také mnohem levnější než úplná syntetika.

Existují také oleje prodávané pro vozy s vysokým počtem najetých kilometrů a dále oleje s různými aditivy, které prodlužují životnost vašeho motoru. Ať už vašemu vozu vyberete jakýkoliv olej, měňte ho především pravidelně a v souladu s pokyny vašich asistenčních systémů nebo uživatelské příručky. Dále čtěte: Testy ukazují, že částečně automatizované jízdní systémy řízení aut nefungují vždy spolehlivě.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008