Americké letectvo tajně vyvinulo a otestovalo supermoderní stíhačku, o které nechce nic prozradit

 Letectví 
21. září 2020 08:07 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Toto je jeden z konceptů, ale vypadá tajná stíhačka opravdu takto? Lockheed Martin
Americké letectvo tento týden odhalilo, že tajně navrhlo, vyrobilo a otestovalo nový prototyp stíhačky. Ale, o novém supermoderním stroji není prakticky nic známo.

Letectvo postavilo novou stíhačku v rámci svého programu NGAD (Next Generation Air Dominance), jehož cílem je vybudovat stíhací stroj, který by doplnil a možná i nahradil Lockheed Martin F-22 Raptor.

Nový stroj je záhadou

Podle různých informací a do jisté míry i spekulací vyvinulo letectvo novou stíhačku zhruba v průběhu jednoho roku. Letectvo nejprve vyvinulo virtuální verzi tryskového letadla a poté pokračovalo ve stavbě a létání prototypu plné velikosti, doplněného o všechny systémy. A to se dosud nikdy nestalo, protože zatím vývoj každé nové stíhačky trval dlouhé roky.

Není ani jasné, který vojenský dodavatel nový stroj postavil, i když je téměř jisté, že to bude některá z velkých firem jako Lockheed Martin, Northrop Grumman či Boeing. Není ani jasné, kdy a kde byla stíhačka nové generace testována, ani kde se její prototyp nyní nachází. Ani vlastně není jasné, kolik prototypů existuje.

A co víc, vůbec nikdo neví, jak nový stroj vypadá, jaké dostal jméno a označení, jak rychle letí, jak je ovladatelný a jaké speciální schopnosti má. Americké letectvo zkrátka tají úplně všechno.

Letectvo navrhlo stroj v rámci projektu NGAD, aby zajistilo svoji vzdušnou dominanci v budoucích konfliktech. Nová stíhačka je tedy téměř jistě optimalizována pro souboj vzduch-vzduch.

Odborná veřejnost se rovněž domnívá, že tajemný stroj používá běžnou avioniku, motory a zbraně jako jiné stíhačky, především pak F-35 a F / A-18E / F.

Nejzajímavější a možná revoluční věcí na projektu NGAD je to, že jej letectvo vyvinulo a postavilo za pouhý rok. Svět prakticky nezažil tak krátkou dobu vývoje od druhé světové války. Trendem totiž naopak byl delší a dražší vývoj, protože technologie se stává složitější.

Není ani jasné, proč se vývoj revolučního utajovaného stroje odehrál tak rychle, když se letectvo v průběhu příštích 10 let zavázalo k nákupu a vývoji  F-35 Joint Strike Fighter, F-15EX Advanced Eagle, strategického bombardéru B-21 Raider, cvičného proudového letounu T-7 Red Hawk, KC- 46 tanker Pegasus a pozemních strategických balistických střel.

A to už je pořádná výbava, která bude také velmi drahá. Ale vzhledem k tomu, že se letectvo zaměřilo na vývoj stíhačky typu vzduch-vzduch, se zdá, že se projekt NGAD nakonec dostane na vrchol tohoto seznamu amerického letectva. Dále čtěte: Takhle vypadá nový vrtulník pro americká komanda. Může přepravovat i lehká vozidla.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve