Létající křídlo bez trupu nebo kabiny je revolucí v letecké dopravě

 Letectví 
14. září 2020 08:33 / Mirka Malá
  12
📷
3 fotografie v galerii
Létající křídlo se stává skutečností Delft University of Technology and KLM
Jak bude vypadat letadlo zítřka? Bude to obří létající křídlo bez trupu nebo kabiny, přepravující 150 cestujících a tuny jejich zavazadel.

Soudě podle současného vývoje a trendů v konstrukci letadel to vypadá, že tento futuristický stroj bude létat asi za deset let.

Cestující budou sedět v křídlech, kde budou i salónky

Pokud jde o samotnou konstrukci letadla, bude téměř dvojnásobná oproti velikosti současných strojů s celkovou hmotností 68 tun a s délkou křídla 91 metrů.

Pohon letadla bude obstarávat šestice motorů, které jsou uspořádány tak, aby na nich mechanici mohli během letu pracovat. Cestující budou pohodlně sedět uvnitř obřího křídla, které bude vybaveno samostatnými salónky a promenádní palubou. Zakřivená okna budou umístěna v náběžné hraně křídla, ve stropě a v částech podlahy. Pro přistání bude letadlo používat tříkolkový podvozek.

Rychlost nového stroje zatím známa není

Jaká bude cestovní rychlost budoucího revolučního letadla, zatím vývojáři neprozradili. Velikost má sice na rychlost malý vliv, ale čím rychleji letadlo cestuje, tím více potřebuje paliva, což jeho provozní náklady zvyšuje. Odborníci tudíž nepředpokládají, že by cestovní rychlost překročila 800 kilometrů v hodině.

Ale vývoj v leteckém průmyslu jde rychle dopředu, a tak se i materiál v podobě nerezové oceli, ze které má být letadlo postaveno, měl prosadit jako běžný letecký materiál. Kromě své nekorozivní kvality by jeho vysoká tahová charakteristika mohla být prostředkem k úspoře značné konstrukční hmotnosti. Další výhodou nerezové oceli je, že nový způsob výroby tohoto kovu umožňuje další snížení odporu odstraněním nýtů.

Vývojáři už s tímto strojem budoucnosti absolvovali první zkušební let, ovšem jednalo se pouze o dálkově pilotovanou zmenšeninu. Důležité bude, jaké vlastnosti předvede během zkušebních letů až první prototyp velkého stroje, který může nadobro změnit leteckou dopravu. Dále čtěte: Sedm největších letadel, která dominují naší obloze.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008