Tuto elektronickou kůži inspirovala protetická paže Luka Skywalkera ze Star Wars

 Technologie 
16. září 2020 11:39 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Vesmírné války znovu inspirovaly vědce National University of Singapore
Vzpomínáte si na robotické protetické rameno, kterým rebelská flotila nahradila ruku Luka Skywalkera poté, co ji Darth Vader usekl v epickém duelu světelných mečů v The Empire Strikes Back? Samozřejmě, že ano. A vědci také.

Lukova kybernetická náhradní končetina ve Star Wars byla docela špatná, ale tým vědců ze Singapurské národní univerzity věří, že to změní s novým druhem umělého nervového systému.

Supermoderní elektronická kůže

Asynchronous Coded Electronic Skin (ACES) používá síť senzorů připojených přes jediný elektrický vodič. To je velký rozdíl od stávajících elektronických kůží, které používají propojené drátové sítě, které jsou náchylné k selhání.

"Vybavování inteligentních androidů a protetik elektronickou kůží podobnou té lidské se širokou škálou senzorů prostorově rozložených a schopných rychlého somatosenzorického vnímání jim umožní pracovat přirozeně," poznamenávají autoři studie.

Zní to bláznivě, ale elektronická kůže je ve skutečnosti tak účinná, že dokáže detekovat dotyky tisíckrát rychleji než lidský nervový systém. Za pouhých 60 nanosekund může systém ACES rozlišit mezi 20 až 30 různými texturami, což je pro umělou pokožku zatím rekord.

Během 10 milisekund může elektronický povrch identifikovat texturu, tvrdost a tvar objektu. ACES umí také přečíst Braillovo písmo s pozoruhodnou přesností 90 procent.

Je to proto, že systém ACES používá jednoduché schéma zapojení, které umožňuje rychlé doby odezvy, a to i při velkém počtu senzorů připojených ke kůži. Celkově se skládá z asi 100 senzorů.

Hvězdné války znovu inspirují

Vedoucí výzkumného týmu Benjamin Tee nedávno také agentuře Reuters potvrdil, že elektronická kůže jeho týmu je skutečně částečně inspirována Hvězdnými válkami.

Zajímavé je, že vědci z University of Singapore nebyli první skupinou akademiků, kteří použili Star Wars jako výchozí bod pro výzkum protetiky. V loňském roce se univerzita v Utahu spojila s novou firmou v Hampshiru, aby vyvinula vlastní umělou končetinu.

Samozřejmě ji nazvali prototypem LUKE Arm, což je zkratka pro Life Under Kinetic Evolution. Pomáhá vrátit funkce a pocity svým uživatelům prostřednictvím stimulace periferních nervů, která vyžaduje implantát o velikosti aspirinu, aby poskytoval senzorické informace a zpětnou vazbu.

Singapurský tým chce v budoucnu otestovat svoji elektronickou kůži rovněž pro další případy použití, jako jsou poúrazová léčba či robotické balení zboží ve skladu. Ve své další fázi výzkumu budou hledat kůži vhodnou pro pokročilé druhy robotů. Dále čtěte: První teleportace se zdařila. Fyzici teleportovali informace mezi částicemi hmoty.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47