Na světě je revoluční modem. Optická Wi-Fi umožňuje ultrarychlou komunikaci pod vodou

 Technologie 
25. září 2020 11:41 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Nová technologie umožňuje přenos dat ze dna oceánů EPFL Alain Herzog
Na světě je revoluční modem, který může pracovat až 6 000 metrů pod hladinou oceánu. Je dostatečně citlivý na sběr dat při velmi vysokých rychlostech. Co to přesně znamená?

Pokud chcete připojit zařízení pod vodou, nemáte mnoho možností. Rádiové vlny nefungují dobře, jsou snadno absorbovány vodou, což znamená, že nedosáhnou dál než asi metr. Mnoho senzorů nabízí pouze kabelové připojení, ale jsou nepraktické, protože pro obnovení dat musíte zařízení vyjmout z vody. Akustická komunikace se sice používá často, ale je velmi pomalá a nespolehlivá. To jsou významné překážky účinné komunikace, pokud jde o například o podvodní stavby, inspekce, monitorování, opravy a další.

Pod vodou pomůže světlo

Inženýři přišli s revolučním řešením. Použijí světlo k přenosu dat pod hladinu oceánu nebo jezera. Vyvinuli podvodní modem zvaný LUMA, který komunikuje rychle blikajícím modrým světlem. Modem převádí data na světelné impulsy, které vysílá, nebo naopak převádí světelné impulsy, které přijímá, na data, a to vše mrknutím oka. "Náš optický modem vám poskytuje rychlé bezdrátové připojení pod vodou,“ říká inženýr Alexander Bahr.

Na stejné vlnové délce

"Vybrali jsme modré světlo, protože i když je voda pro elektromagnetické vlny obecně neprůhledná, pro modré a zelené světlo existuje malé průhledné pásmo. To umožňuje našemu systému odesílat a přijímat data na velké vzdálenosti," popisují vědci. Zatímco voda snadno absorbuje většinu vln, zejména infračervených, může jimi projít jen modré a zelené světlo. Červené a žluté světelné vlny slunce jsou pohlceny vodou po pár metrech.

Nejtěžší částí vývoje modemu LUMA bylo zajistit, aby mohl odesílat data na dostatečně dlouhé vzdálenosti a spolehlivě pracovat za nejrůznějších podmínek. "Protože se světlo obecně pod vodou šíří tak rychle, bylo obtížné najít způsob, jak odeslat komunikaci na vzdálenosti 50 nebo 100 metrů,“ říká inženýr Felix Schill. "Trvalo nám dlouho, než jsme vyvinuli dostatečně citlivý přijímač, který by dokázal zachytit malé světelné pulzy i z dálky.“

LUMA je navržena pro práci v hloubkách až 6 000 metrů. Je to plně obsažená jednotka v plastovém pouzdře, které modem chrání před tlakem vody. Systém již byl testován v Tichém oceánu ve hloubce 4 280 metrů pod hladinou moře.

Je jasné, že modem bude mít průmyslové využití. Otázkou je, zda se například v nějaké menší verzi bude někdy vyrábět pro komerční využití. Dále čtěte: Fotoaparát budoucí observatoře Vera C. Rubin pořídil přelomové fotografie a vytvořil tak nový světový rekord.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve