Astronauti nacvičují měsíční chůzi pod vodou

 Technologie 
04. října 2020 14:16 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Testování na misi Artemis je v plném proudu NASA
V Johnsonově vesmírném středisku agentury NASA v Houstonu už v současné době týmy astronautů testují nástroje a vyvíjejí tréninkové přístupy pro operace na povrchu Měsíce.

V rámci testovací série probíhající v laboratoři Neutral Buoyancy Lab (NBL) astronauti v demonstrační verzi průzkumného skafandru a inženýři v potápěčském vybavení simulují několik různých úkolů, které by posádka mohla provádět na povrchu Měsíce.

Simulace pomáhají vývoji potřebných technologií

"Toto rané testování pomůže určit nejlepší doplněk vybavení pro vývoj hardwaru a další vybavení pro mise Artemis,“ uvedl Daren Welsh z NASA. "Současně budeme schopni shromáždit cennou zpětnou vazbu o nástrojích a postupech pro výstup do vesmíru."

Astronauti procvičují různé úkoly, včetně odběru vzorků lunárního regolitu, výstup na povrch Měsíce a dokonce i zapíchnutí americké vlajky. Existuje mnoho zásad, které musí týmy dodržet, například to, jak by se posádka mohla bezpečně dostat nahoru a dolů po žebříku, jak bezpečně odebírat vzorky a jak provádět úspěšné měsíční procházky za jiných světelných podmínek.

Zatímco NASA má za posledních 20 let rozsáhlé zkušenosti s přípravou astronautů na vesmírné procházky v mikrogravitaci, jako jsou ty, při kterých se opravuje Mezinárodní vesmírná stanice, příprava na mise na Měsíc přichází s různými výzvami.

"Musíte se toho tolik naučit, když si nasadíte přetlakový skafandr a musíte pracovat v rámci omezení jeho mobility," řekl Welsh.

Venkovní tréninky perfektně simulují měsíční povrch

Kromě testování v NBL týmy také používají venkovní testovací prostor, který simuluje obecné rysy měsíčního terénu.

Toto testování je kritickým analogovým prostředím pro vývoj a provoz nástrojů vesmírných výprav. Interakce mezi členy posádky a pozemskými týmy v řízení misí a vědeckých řídicích středisek umožňuje technikům vyvinout vyspělé koncepty operací měsíčních misí.

"Máme zkušenosti s vesmírnou stanicí, ale musíme určit, jak budeme během těchto konkrétních misí cvičit posádku pro pozemní operace," řekl Welsh. "Je třeba udělat hodně práce, aby bylo zařízení připraveno k práci pro měsíční mise a aby se zjistilo, jak astronautům vše usnadnit."

Toto testování už nese svoje ovoce. Tým brzy pokročí k testování plánů úplných časových os lunárního vesmírného výstupu.

V rámci programu Artemis přistane NASA v roce 2024 na Měsíci s první ženou a dalším mužem pomocí inovativních technologií k prozkoumání více měsíčního povrchu než kdykoli předtím. Poté bude použito to, co se naučíme na Měsíci a v jeho okolí k dalšímu velkému skoku, kterým bude vyslání astronautů na Mars. Dále čtěte: Tuto elektronickou kůži inspirovala protetická paže Luka Skywalkera ze Star Wars.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve