Americké letectvo bude moci snadno operovat z bezpečných vzdáleností a zároveň rychle dostat bomby na cíle

 Letectví 
12. března 2021 14:30 / Mirka Malá
  4
📷
2 fotografie v galerii
Staré stroje plní nová poslání U.S. Air Force
Americké letectvo úspěšně pilotovalo stíhačku F-15E Strike Eagle s 15 bombami připevněnými na trupu stroje. Je to první krok k tomu, aby letectvo mohlo snadno operovat z bezpečných vzdáleností a zároveň rychle dostat bomby na cíle.

Během testu nesla dvoumístná víceúčelová verze stíhačky F-15 Eagle na jedné straně letadla šest satelitně naváděných bomb GBU-38 Joint Direct Attack Munition (JDAM). Letectvo říká, že tím se potvrdila schopnost stroje nést celkem 15 JDAM najednou.

Stíhačka dostane nad bojiště rychle přesné bomby

Jak ukazuje armádní fotografie, F-15E je vybavený šesti JDAM bombami připojenými k levé straně trupu. GBU-38 je neřízená bomba pro všeobecné použití vybavená naváděcí sadou JDAM. Sada umožňuje bombě pomocí GPS souřadnic určených posádkou stíhačky zaměřit cíl a je přesná na necelých pět metrů.

Podle plánu amerického letectva chce mít tato služba možnost provozovat letadla z vícero menších základen blíže k přední linii, ale létajících do širších oblastí. Tyto menší základny by mohly zahrnovat civilní letiště nebo dokonce i dálniční pruhy. Myšlenkou je rozložit vzdušnou sílu i přes přední linii, což znesnadní nepříteli ochromit samotné letectvo centralizované na jedné nebo několika málo základnách.

Stíhačky jako bombové transportéry

Další velkou výhodou toho, že stíhačka unese až 15 bomb, je samotná přeprava této výzbroje na malé základny. Dosud totiž armáda k přepravě bomb využívá především nákladní letoun C-130J, který ovšem nepřistane všude, zejména pak na malých základnách.

Stíhačky by tak mohly plnit i přepravní funkci. F-15E by mohly přesunout bomby rychleji a snadněji na většinu míst. Jakmile by bomby byly takto přepraveny na základny, mohly by být využity pro další stíhací stroje, zejména na F-22 Raptor a F-35A Joint Strike Fighter, které mohou nést GBU-38 na svých vnitřních zbraňových pozicích.

F-15E je úderná stíhačka z 80. let, která ale nemá dnes už nepostradatelné maskování. A to znamená, že ve vojenském konfliktu jsou maskované stroje F-22 a F-35 mnohem efektivnější. Koncept ACE však ale stíhačkám F-15E zjevně zajistí novou budoucnost. Dále čtěte: Stíhačky, které kdysi zaplnily paluby letadlových lodí, jsou oficiálně v důchodu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve