Program NASA zavede na Měsíc internet i navigaci

 Technologie 
29. října 2021 08:40 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
LunaNet zpřístupní astronautům na Měsíci stejné služby jako tady na Zemi NASA / Reese Patillo
Nárůst lunární aktivity v příštích letech bude vyžadovat nové komunikační, navigační a síťové schopnosti. Program NASA Space Communications and Navigation (SCaN) proto vyvinul architekturu LunaNet.

LunaNet bude využívat inovativní síťové techniky, standardy a rozšiřitelný rámec pro rychlé rozšíření síťových schopností na Měsíci. Lunárním misím tak zpřístupní síťové, navigační, detekční a informační služby a služby radio-optické vědy. 

Co všechno LunaNet umí

LunaNet nabízí především síťový přístup podobný internetu na Zemi, kdy uživatelé udržují spojení s větší sítí a nepotřebují předem naplánovat přenos dat. Vesmírné mise se totiž dosud musí spoléhat na předem naplánované spojení buď s vesmírným relé, nebo s pozemní anténou. Jakmile se ale rozjedou četné lunární mise, spoléhání se na předem naplánované spoje by mohlo omezit komunikační příležitosti a efektivitu.

Základním síťovým rámcem LunaNet je Delay/Disruption Tolerant Networking (DTN), který zajišťuje plynulý tok dat sítí a dosažení konečného cíle navzdory potenciálnímu narušení signálu. V případě přerušení mezi dvěma uzly LunaNet umožňuje DTN uzlům ukládat data, dokud se signál neobnoví.

Něco podobného platí i pro navigaci. Pro lunární navigaci nabízí LunaNet nezávislost na zpracování dat na Zemi při zachování vysoké přesnosti. Systém poskytne misím přístup ke klíčovým měřením nezbytným pro určení palubní dráhy a operace naváděcího systému nebo určování polohy na povrchu. Mise využívající navigační služby LunaNet by měly vše, co potřebují pro autonomní navigaci na Měsíci, ať už na povrchu nebo na oběžné dráze. "LunaNet poskytne nové paradigma pro navigaci nezávislou na Zemi a zajistí, aby mise s posádkou a robotické mise mohly rychle a přesně určit svoji polohu a poslat data dále do jejich plánovacích systémů," řekla Cheryl Gramling, zástupkyně vedoucího technologie pro inženýrství misí a systémovou analýzu.

Detekční a informační služby systému dokáží předpovídat počasí 

Detekční a informační služby LunaNet budou také zahrnovat lunární vyhledávací a záchrannou funkci nebo LunaSAR. LunaSAR využívá odborné znalosti úřadu pro pátrání a záchranu NASA, který dlouhodobě vyvíjí technologie pro pozemní pátrání a záchranu. LunaNet bude také používat nástroje pro kosmické počasí, které detekují potenciálně nebezpečnou sluneční aktivitu, aby varovala uživatele přímo. Tyto výstrahy budou podobné těm, které lidé na Zemi dostávají na své chytré telefony kvůli nebezpečnému počasí.

Antény LunaNet lze navíc také použít v aplikacích, jako je radioastronomie, kde antény nahlížejí hluboko do vesmíru a hledají rádiové emise ze vzdálených nebeských objektů. Tyto schopnosti poskytnou vědcům novou platformu pro testování nových teorií o vesmírné vědě a posouvání vědeckých poznatků. Dále čtěte: Po letech zpoždění je to konečně tady. Teleskop, který změní astronomii, trvalo sestavit dlouhých 26 let.

Zdroj: NASA.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve