Rusové chtějí miliony zbraní ze Severní Koreje. Dostat mohou ale jen starou a nespolehlivou techniku

 Vojenství 
16. září 2022 12:00 / Mirka Malá
  4
📷
2 fotografie v galerii
Severní Korea má tisíce děl špatné kvality Republic of Korea Army / volný zdroj
Podle všeho to především nebudou miliony zbraní, ani nepůjde o žádné převratné vojenské technologie. Všechno, co Rusko může v Severní Koreji nakoupit, bude staré a nejspíš i špatně funkční stejně jako íránské drony.

Právě íránskými drony se Rusko před několika dny pokusilo zvrátit svoji špatně probíhající válku na Ukrajině, jenomže není žádným tajemstvím, že tyto drony trpí poměrně podstatnými neduhy. A nejinak tomu podle vojenských expertů bude s korejskými zbraněmi.

Takže co vlastně mohou Rusové od Severokorejců nakoupit? Rozhodně to nebudou žádné miliony munice, ale určitě to budou nějaké staré rakety a dělostřelecké granáty, které buď ještě pocházejí z éry Sovětského svazu nebo to budou nějaké jejich kopie. Zkrátka to bude munice, která bude pasovat do ruských odpalovacích zařízení.

Korejci tak Rusům pravděpodobně prodají především starší granáty, nicméně bezpečnostní expert Bruce Bennett se domnívá, že většinu munice nakonec budou tvořit náboje pro ruční zbraně, jako jsou pušky AK-47 nebo kulomety. "Nejde o miliony dělostřeleckých granátů a raket – to je více než nepravděpodobná věc. Mohly by to být miliony nábojů do ručních zbraní,“ řekl Bennett.

Nicméně faktem je, že Severní Korea má snad nejvyšší počet děl ze všech armád světa, odhaduje se, že ji má až na 20 tisíc. Takže kromě nábojů pro pušky a kulomety Rusové zřejmě opravdu mohou nějaká ta děla od Severokorejců koupit, ale je tu velký otazník nad jejich kvalitou.

Samozřejmě, že západní svět má jen limitované informace o stavu armádní techniky a vybavení v Severní Koreji. Nicméně je tu naštěstí jedna 12 let stará událost, podle níž lze spolehlivost severokorejských braní alespoň odhadnout. Tehdy totiž Severní Korea bombardovala jihokorejský ostrov a pouze 80 z celkového počtu asi 400 kusů munice zasáhlo tehdy svůj cíl. Jinými slovy, většina granátů nedoletěla, kam měla a zkolabovala daleko před cílovým územím.

A co rakety? Ty jsou v posledních letech chloubou severokorejského režimu. Je navíc pravdou, že Severní Korea skutečně disponuje poměrně sofistikovanými balistickými raketami, ale určitě jich nemá tolik, aby mohla Rusku nějaké prodat. Tyto střely jsou totiž to jediné, čím Severní Korea může Americe a Jižní Koreji doopravdy vyhrožovat. Armádní experti se domnívají, že severokorejské balistické střely, které mohou nést i jadernou hlavici, byly pravděpodobně vyvinuty podle vzoru ruských střel Iskander, ale mají jinou velikost, takže Rusové by je neměli, z čeho odpalovat, pokud by jim Severní Korea nějaké rakety vůbec prodala.

Takže pokud nakonec vůbec dojde k dodávce nějaké munice ze Severní Koreje, nebude to pro Rusko nic, co by mohlo jeho válku na Ukrajině nějak zásadně zvrátit. Ostatně nepomáhají jim ani již zmiňované íránské drony. Jde o modely dronů řady Shahed a Mohajer-6, oba jsou vyrobeny v Íránu. A Rusko s nimi není spokojeno. Nejsou sice zprávy o tom, jakými neduhy tyto íránské drony trpí, ale informace od zpravodajských služeb tvrdí, že s těmito drony dochází k mnohačetným selháním.

Rusku zjevně dochází zbraně a nemá, kam se obrátit. Dokonce ani Čína nechce Rusku dodat žádné zbraně ani munici, aby se nedostala do konfliktu se zbytkem světa. Rusko je tak odkázáno jen na režimy typu Írán a Severní Korea, ovšem zbraně, které od nich může dostat, ho na bojišti asi nejspíš nezachrání. Rusko navíc popírá, že by nějaký obchod se Severní Koreou plánovalo, americké zpravodajské služby o něm ale nepochybují.

Autorský článek, další zdroj: C4ISRNET

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve