Takto vypadají nebezpečné autonomní ponorky, které plánuje nakoupit americké námořnictvo

 Vojenství 
08. června 2020 08:57 / Mirka Malá
  6
📷
3 fotografie v galerii
Robotická ponorka ponese rakety a torpéda Boeing
Americké námořnictvo si pravděpodobně v nejbližších letech nakoupí až 50 autonomních ponorek, které tak doplní flotilu jaderných plavidel třídy Los Angeles, Seawolf a Virginia.

Námořnictvo už dokonce objednalo první z ponorek XLUUV v roce 2019 a zadalo Boeingu zakázku na další čtyři verze Orca XLUUV. Orcy měří až 16 metrů, mohou se samy plavit na vzdálenost 10 500 kilometrů a dokáží se ponořit do hloubky 3 kilometrů.

Autonomní ponorky ponesou rakety i torpéda

Autonomní ponorky rozhodně nebudou žádná doprovodná nebo průzkumná plavidla. Jde o bojové ponorky, které zcela jistě ponesou rakety Tomahawk i torpéda.

Robotické ponorky XLUUV jsou logicky menší a levnější než ponorky s posádkou. Klasické ponorky ale nenahradí, byť budou vyzbrojeny, minimálně z toho důvodu, že s největší pravděpodobností neponesou jaderné zbraně.

Ponorky mohou sloužit v nudných i nebezpečných misích

Stejně jako u autonomních lodí, kterými se americké námořnictvo také postupně vybavuje, budou mít i robotické ponorky hned několik různorodých úkolů.

Pokud někde provádí průzkumnou a špionážní činnost, nemusí do terénu námořnictvo nasazovat drahé velké ponorky s posádkami. Autonomní ponorky stejnou činnost zvládnou mnohem levněji.

Naopak, pokud by došlo k nějakému vojenskému konfliktu, který by pro konvenční ponorky byl příliš nebezpečný, nasadí námořnictvo levnou, ale díky raketám a torpédům stejně nebezpečnou autonomní ponorku.

Podobně účinné mohou být robotické ponorky při vyhledávání námořních min, které mohou najít a zlikvidovat, aniž by byl v ohrožení život byť jediného námořníka. A obráceně. Autonomní ponorky mohou bez rizika zaminovat konkrétní mořské území.

A ještě jedna důležitá věc. Autonomní ponorky by měly umět napodobit zvuk ponorek třídy Virginia. Tedy dokázaly by přilákat protivníka, zatímco skutečná Virginia by zaútočila ze zálohy. A to je ve válečném konfliktu opravdu obrovská výhoda. Dále čtěte: Americké námořnictvo vyvíjí mořský lodní vlak.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47