Počítače budou menší, rychlejší a silnější. Díky nové technologii digitálního ukládání dat

 PC a Mobily 
28. května 2020 11:27 / Mirka Malá
  1
📷
4 fotografie v galerii
Pevné disky jsou pomalé a mají limitovanou velikost paměti Depositphotos
Ve snaze vytvořit menší a výkonnější počítače a smartphony přišli vědci z New York University s novou technologií digitálního ukládání dat, kterou nazvali Racetrack Memory.

Technologie, která novým způsobem rekonfiguruje magnetická pole, by mohla nahradit současné metody hromadného ukládání dat, jako jsou flash disky a diskové jednotky. Nová technologie má lepší hustotu ukládání informací, je rychlejší a má nižší spotřebu energie.

Existují dvě primární formy počítačové paměti: flash disky a diskové jednotky, také známé jako pevné disky. Flash paměť je způsob, jak ukládat důležité soubory na fyzické zařízení, které je oddělené od počítače, tedy především se jedná o paměťové karty.

Tyto jednotky jsou známé jako polovodičová úložná zařízení. Tato metoda je rychlá a tichá, ale nepoužívá se na všechno, protože pevné disky jsou levnější a mají vyšší kapacitu.

Pevný disk je zase tím, co pohání váš notebook. Rotující disky na pevném disku jsou kousky hardwaru, které ukládají vaše data na své kruhové povrchy. Jsou obvykle keramické, skleněné nebo hliníkové a fungují jako gramofon. Disky se otáčejí a elektronický proud čte a zapisuje data na jejich povrchy. Elektronické komponenty pak tomu všemu dodávají energii.

Nová techologie digitálního ukládání paměti bude rychlá

Vědci nyní vytvořili zcela nový formát digitální paměti. V podstatě obrátili dnešní systém naruby. V nové technologii se nic netočí, aby došlo k zápisu do paměti. Naopak. Data se pohybují sama.

Funguje to zhruba takto: malá magnetická kvazičástice nazývaná skyrmion nese data. Vnější podněty jako puls proudu mohou pohybovat skyrmiony, které se točí, až vytvoří jakousi kouli. Výsledné koule skyrmionů představují kousky dat a počítač s nimi může rychle pohybovat v synchronizaci s elektrickými pulzy.

Protože skyrmiony jsou malé, pohybují se vysokou rychlostí a vyžadují malou energii, je výpočetní proces rychlejší a energeticky účinnější a zároveň ukládá více dat v daném množství prostoru, než dovolují současné technologie.

Proces však stále není bezchybný

Vědci ale zatím stále mají problémy s tím, že malé skyrmiony jsou stabilní pouze ve velmi specifických materiálech, takže najít, vybrat a použít ty správné materiály, je nyní prioritou pro uplatnění této nové technologie v praxi.

Pro vědce samotné, stejně jako pro přední výrobce počítačů a smartphonů, je to ještě běh na dlouhou trať. Naděje na rychlejší notebook a menší mobil tu ale reálně je. Dále čtěte: Bezpečnostní expert varuje. Musíme chránit kamery našich telefonů a notebooků více než kdykoli dříve

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve