Americké námořnictvo vyvíjí mořský lodní vlak

 Vojenství 
04. června 2020 10:00 / Mirka Malá
  4
📷
2 fotografie v galerii
Lodě poplují spojené jako vlakové vagóny DARPA
Zatímco americké námořnictvo vyvíjí nové generace bezpilotních lodí, aby sloužily jako doprovod pro lodě s posádkou, přišel další nápad. Tato autonomní plavidla by se mohla pospojovat do jednoho velkého mořského vlaku.

Budoucí bezpilotní válečné lodě by se mohly plavit po oceánech fyzicky propojené jedna s druhou, aby cestu zefektivnily. Nový koncept Sea Train zkoumá myšlenku spojení lodí za účelem překonání odporu vůči vlnám.

Autonomní lodě budou pýchou námořnictva

Námořnictvo plánuje nákup široké škály autonomních lodí od středně velkých plavidel až po opravdu velké lodě. Právě větší lodě by mohly mít problém urazit dlouhé trasy. Vlnový odpor způsobuje větší spotřebu paliva a spojení lodí do jednoho velkého vlaku by toto omezení mohlo vyřešit.

Námořnictvo už některé lodě testuje v reálných podmínkách. Jedna z velkých válečních lodí už má dokonce za sebou plavbu z Kalifornie na Havaj zcela bez posádky.

Lodní vlak by sám plul do krizových oblastí

Americké námořnictvo vývojem autonomních lodí nechce šetřit jen náklady za palivo, ale také lidské zdroje. Autonomní válečné lodě by mohly být rozmístěny na základnách po celém světě, a odtud vyplouvat do krizových oblastí.

Představte si, že z nějaké základny vyplují desítky bezpilotních lodí, na moři se spojí do jednoho vlaku, urazí tisíce kilometrů oceánem a doplují ve vláčku do krizové oblasti. Tam se samy zase rozpojí a každá vykoná svůj bojový úkol.

Lodě, které konflikt přežijí bez úhony, se následně zase na moři spojí do vlaku a odplují do domovského přístavu.

Zní to jako sci-fi? Možná ano, ale není. Námořnictvo tvrdí, že tento koncept ve zmenšeném formátu otestuje do osmnácti měsíců a nejpozději do deseti let by vlak autonomních lodí mohl být běžnou záležitostí. Dále čtěte: Jedno z nejobávanějších letadel amerického letectva začne testovat laserový zbraňový systém.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008