Střely Harpoon se vracejí. Americké ponorky ponesou znovu protilodní rakety

 Vojenství 
17. února 2021 19:17 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Střely Harpoon se vracejí na americké ponorky U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 2nd Class Kelsey J. Hockenberger
Americké námořnictvo po 25leté pauza znovu láduje své ponorky protilodními raketami Harpoon.

Přitom námořnictvo před desítkami let stáhlo rakety z frontové služby poté, co na moři prakticky nemělo rivala. Ale nyní je situace jiná, zejména díky tomu, jak mohutně posiluje čínské námořnictvo. A tak je čas vrátit rakety na paluby ponorek. Tato střela totiž disponuje čtvrt tunou výbušniny a trup nepřátelské lodi zasáhne ze vzdálenosti více než 160 kilometrů.

Střely Harpoon budou i na starších ponorkách

Zdá se, že americké námořnictvo to bere velmi vážně a střelami Harpoon hodlá vybavit všechny svoje ponorky, včetně těch starších třídy Los Angeles. Pak budou pravděpodobně následovat novější útočné ponorky třídy Seawolf a Virginie.

Střela ze sedmdesátých let útočí dvěma způsoby

Raketa AGM-84 Harpoon, představená v 70. letech, byla první specializovanou protilodní raketou námořnictva. Vystřelena může být jak z armádních lodí, tak ponorek. Harpoon používá k dosažení letu raketový posilovač a letí nad hladinou, aby nemohla být  detekována nepřátelskou radarovou obranou.

Jakmile raketa najde svůj cíl, má možnost provést dva druhy manévru. Buď těsně před cílem vystoupá strmě vzhůru a pak se na cíl vrhne střemhlav z výšky, nebo jednoduše narazí do trupu nepřátelské lodi. Tam teprve vybouchne náboj rakety a cíl prakticky rozdrtí zevnitř.

Po konci studené války ovšem střely ležely ladem v armádních skladech a přestaly se používat jak na ponorkách, tak dokonce i na běžných armádních lodích. Přitom Harpoon je zvlášť při vystřelení z ponorek velice efektivní střelou.

Ponorky ji totiž na velmi velkou vzdálenost mohou vypouštět z klasických torpédových komor. Jakmile je raketa nad hladinou, pokračuje ve své misi klasickým způsobem. Navíc novější verze rakety Harpoon obsahují GPS pro navigaci a datový odkaz pro zasílání aktualizací zaměřování cíle za letu. Dále čtěte: Japonská ponorka se kuriózně srazila s nákladní lodí.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?