LED pásky nabízejí skvělé možnosti pro osvětlení

 Technologie 
07. února 2021 11:09 / Petr Vlach
  0
📷
4 fotografie v galerii
Moderní LED osvětlení ovladatelné i počítačem Foto autor
LED pásky jsou na trhu již nějakou dobu, ale mnozí lidé se jich obávají. Přitom není problém tuto technologii ovládnout a využít. Máme podrobnější informace.

LED pásky se vyrábějí v různých variantách. Některé jsou velmi jednoduché a moc toho neumí. Pak jsou i takové, které toho umí hodně. Máme podrobnější informace.

Druhy pásků s jednou barvou

Existují pásky, které vydávají světlo jen jedné barvy. Řekněme, že nejčastěji používané budou pásky s teplou bílou, denní bílou či studenou bílou barvou. Vyrábí se i různé jiné barvy. Tyto pásky stačí připojit k napájecímu napětí příslušné úrovně a tím se pásek rozsvítí. Pokud napětí snížíte, můžete omezit svítivost takového pásku. K tomu účelu se prodávají různé ovládací prvky. Některé pak mají ovládací prvky přímo na sobě, jiné je mají připojené bezdrátově. Tyto typy pásků se vyrábějí nejčastěji na napětí 12 V nebo 24 V. Výhodou pásků je jejich dělitelnost. Na naznačeném místě lze pásek rozstřihnout. Případně lze pásky spojovat dohromady podle potřeby. Pozor si musíte dát jen na schopnost napájecího zdroje či ovládacího prvku. Tam je určité omezení, které je třeba respektovat. Také platí, že by měl mít napájecí zdroj asi 30% rezervu, aby se zbytečně nepřehříval. Pásky se vyrábějí buď pro vnitřní použití, nebo i pro venkovní. Ty pak mají určitý stupeň izolace proti vodě.

RGB pásky

Další zajímavou možností jsou tzv. RGB pásky, které umožňují nastavit libovolnou barvu. Vyrábějí se také na napětí 12 či 24 V. Mají čtyři vodiče. Zem a jednotlivé barvy, tedy RGB – červenou, zelenou a modrou. Ke svému fungování potřebují vedle zdroje i příslušný ovladač, pomocí kterého si požadovanou barvu nastavíte. Jsou pochopitelně schopné svítit i bílým světlem. Vedle těchto pásků existují i pásky na 5 V. Ty mívají jiný systém zapojení. Mají jen tři vodiče, a to sice 5 V, zem a datový vodič. Jednotlivé diody jsou programovatelné. To se děje díky přítomnosti speciálního čipu v každé RGB diodě. Někdy je čip vedle diody. Výhodou je, že tyto pásky se dají programovat. Buď použijete připravený ovladač, ale můžete si udělat i vlastní řešení třeba s oblíbeným Arduinem. U těchto pásků se dá provádět dělení po jednotlivé diodě. Můžete si udělat i řešení s napájením z akumulátorů ze starého notebooku, jak jsme o tom psali dříve.

Potřebné součásti

Je dobré pamatovat, že vedle samotného LED pásku potřebujeme obvykle i nějaký hliníkový profil, na který pásek nalepíme. Pásek má obvykle samolepicí vrstvu, takže je práce jednoduchá. Umístění na hliník je výhodné, protože se tím odvádí přebytečné teplo a prodlužuje se životnost pásku. Profil překryjeme plastovým difuzérem. Může být čirý, ale lepší je matný či mléčný. Světlo jednotlivých diod se zjemní. Na okraje se prodávají příslušné koncovky. Profily jsou různého tvaru a velikosti. Je dobré myslet na to, jak širokou pásku budete používat, případně zda budete chtít umístit do profilu pásky dvě. O zdroji jsme se již zmiňovali. Můžete ale použít i starý nepoužívaný zdroj ze stolního počítače. Ovladač koupíte nebo postavíte vlastní.

Výhody

LED pásky mají řadu předností. Jde o moderní technologii. Umožňují osvětlit prostory novým, kreativním způsobem. Někdo je využije k osvětlení skříní, jiný je dá jednoduše pod kuchyňskou linku, dají se zavěsit na lanka ze stropu či zapustit do sádrokartonu. Někdo je dá pro ambientní osvětlení na skříň či za televizor. Dají se montovat pod postel, zkrátka kamkoli si vzpomenete. Nezabírají místo a skvěle svítí. Jejich odběr i svítivost se liší podle provedení. Programovatelné RGB pásky mají podle hustoty diod 9, 18, či 35 W na metr délky. Ceny pásků jsou různé. Obyčejné stojí kolem 120 Kč za metr. Ty programovatelné pořídíte do 300 Kč za metr.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Dům a zahrada

Jak efektivně odstranit starý nátěr ze dřeva a co k tomu použít