Měl konkurovat SpaceX i Facebooku. Unikátní projekt nyní bohužel končí

 PC a Mobily 
30. ledna 2021 15:09 / Lukáš Bauer
  0
📷
2 fotografie v galerii
Internetové připojení do všech konců světa měly zajistit tyto balóny Google
Alphabet, mateřská společnost Google, oznámila ukončení jednoho ze svých mnoha průkopnických projektů - internetových balónů Loon. Tento ambiciózní projekt trval dlouhých devět let, ale nedokázal se za tuto dlouhou dobu prosadit. Společnost proto rozhodla o jeho ukončení.

Tento ambiciózní projekt měl přivést internetové připojení i do míst, kde není žádný jiný signál. Páteř této internetové sítě měly tvořit balóny koordinovaně se pohybující ve stratosféře. O riskantnosti projektu přitom společnost věděla už od počátku, nakonec však bohužel skutečně neobstál.

Odvážný projekt

Tvůrci projektu k jeho ukončení uvedli, že cesta k jeho komerční udržitelnosti se časem ukázala mnohem složitější a riskantnější, než se v prvních letech zdálo. Většina zaměstnanců, kteří na projektu Loon pracovali, již byla přeřazena pod jiné projekty. Někteří zaměstnanci však u projektu zůstávají s cílem zajistit jeho ukončení a likvidaci.

Projekt Loon začal již v roce 2011, poprvé byl ale představen Googlem až v létě 2013. Svého času šlo o jednu z nadějných iniciativ s cílem přinést dostupnou internetovou konektivitu do odlehlých částí světa. Konkurovat měl již zrušeným internetovým dronům Aquila sociální sítě Facebook či plánovaným satelitním konstelacím společností SpaceX a OneWeb.

Zbydou jen technologie

Spolu s projektem Loon byl ukončen i pilotní komerční projekt v africké Keni. Jako náhradu tamním obyvatelům firma vyčlení 10 milionů dolarů (215,58 mil. korun) na podporu neziskových organizací a firem se zaměřením na internetovou konektivitu, podnikání a vzdělání. Po společnosti ale zůstanou některé technologie, které bude moci využít například jiný startupový projekt s podobnými ambicemi. Dále čtěte: (Technologický gigant pracuje na třech robotech, kteří budou sloužit v domácnostech).

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum