Honba za prvenstvím v mobilním světě někdy vede ke zvláštním kouskům

 PC a Mobily 
23. ledna 2021 16:09 / Petr Vlach
  0
📷
4 fotografie v galerii
V útrobách nového Xiaomi tepe zbrusu nový procesor od Qualcommu Pixabay
Honba za prvenstvím v mobilním světě někdy vede ke zvláštním kouskům, ale každopádně posouvá vývoj kupředu. Nový procesor od Qualcommu Snapdragon 888 byl představen v novém Xiaomi Mi 11. Víme víc.

Ačkoliv se ostatní výrobci, jako je ASUS, LG, ZTE i jiní, chystají představit své vrcholné modely pro rok 2021 hned v lednu, Xiaomi na to šlo jinak a svou novinku představilo ještě v prosinci 2020. Každopádně se máme na co těšit.

Procesor

Především je tu nový procesor od Qualcommu, který nese označení Snapdragon 888. Procesory této řady už dlouho provázejí mobilní svět. Konkurovat se jim snaží především Exynos od Samsungu. Ale v tuto chvíli Snapdragon 888 konkurenci nemá. Oproti svému předchůdci Snapdragonu 865 navýšil výkon o 25 procent. V oblasti grafiky pak roste i výkon tohoto subsystému až o 35 procent. Má to zařídit nová grafika Adreno 660. Výrobce čipu tvrdí, že jeho novinka může konkurovat i nejnovějšímu čipu od Applu, tedy A14 Bionic. Více pochopitelně ukážou reálné testy, protože jedna věc jsou naměřené hodnoty v laboratoři při optimálním chlazení a druhá potom reálný provoz, kdy právě poměrně vysoká teplota čipu může být brzdou výkonu. Qualcomm svůj procesor navrhl jako osmijádrový. Jedno jádro je supervýkonný Cortex X1 s taktem 2,84 GHz. Pak tu jsou tři výkonná jádra Cortex A78, taktovaná na 2,4 GHz. Konečně pak čtyři úsporná jádra Cortex A55 s taktem 1,8 GHz.

Paměť, foťák a další výbava

Novinka Xiaomi Mi 11 disponuje podle varianty osmi nebo dvanácti gigabajty RAM. Jako úložiště poslouží 128 nebo 256 GB. Nedá se rozšířit o paměťové karty, takže si bude muset každý uživatel dopředu rozmyslet, jakou variantu potřebuje. Pravdou ale je, že v době, kdy se většina obsahu streamuje, dává velké úložiště smysl jen pro natáčení dlouhých videí. I na tomto poli ale většině uživatelů může postačit 128 GB.

Fotoaparátů je tu hned několik. Hlavní 108megapixelový snímač od Samsungu. Širokoúhlé záběry zajišťuje 13megapixelový snímač a makro fotografie 5megapixelový. Ještě tu je 2megapixelový snímač pro určování hloubky ostrosti. Přední snímač má 20 megapixelů a je umístěn v průstřelu v displeji, což může být pro některé uživatele problém.

Displej

Parametry použitého displeje jsou úchvatné. Jedná se o Super AMOLED 6,81 palce s rozlišením 1440 x 3200 bodů. Má jas až 1500 nitů, takže o skvělé viditelnosti vůbec nepochybujte. Pro hráče pak tu je dobrá zpráva o obnovovací frekvenci 120 Hz. Je tu i podpora HDR 10+ a integrovaná čtečka otisků prstu. Celý displej je kryt odolným sklem Gorilla Glass Victus. Boky displeje jsou zaoblené.

Další důležité parametry

Důležité je, že novinka má bezdrátové nabíjení, a to rovnou prostřednictvím až 50 W. To je rekordní hodnota. Funguje tu i reverzní nabíjení 10 W, takže můžete třeba své hodinky dobít z mobilu. Nechybí čip NFC, který je důležitý zejména pro mobilní platby. Také se hodí stereo reproduktory i přítomnost 5G komunikace, takže budete moci využít nejnovější parametry sítí. V balení není nabíječka, ale firma ji bezplatně poskytne. Zatím se ovšem novinka prodává jen v Číně. Cena se v přepočtu pohybuje mezi 13 až 15 tisíci korun. Až dorazí k nám, bude dražší, ale za špičkové parametry to není nejhorší. Těšit se ale můžeme i na lednové představení konkurence. Jejich mobily budou též zajímavé. Pro lepší orientaci si přečtěte ještě starší článek zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve