Test rakety NASA selhal. Na Měsíc se zatím nepoletí

 Technologie 
23. ledna 2021 07:28 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Jeden z motorů měl při testu problémy NASA
Velká raketa NASA selhala během posledního kritického testu díky problému s motorem a tato chyba by mohla dále oddálit snahu agentury poslat astronauty zpět na Měsíc.

Raketa o výšce 111 metrů s názvem Space Launch System (SLS) má začít přepravovat astronauty na Měsíc někdy v polovině tohoto desetiletí. Tento systém je nezbytnou součástí programu s názvem Artemis, což je projekt za zhruba 30 miliard dolarů, který má zajistit pravidelné lety na Měsíc.

Test se všemi motory se nepovedl

Poprvé byla raketa připravena současně zažehnout své čtyři výkonné motory RS-25, jak by tomu bylo při ostrém startu.

Jádro rakety je podle NASA největším a nejvýkonnějším raketovým stupněm na světě. Nese pět hlavních částí, včetně nádrže na kapalný vodík o objemu 2 miliony litrů, nádrže na kapalný kyslík o objemu 742 000 litrů, čtyři motory RS-25, počítače avioniky a další subsystémy.

Palivové nádrže byly při testu naplněny 733 000 galony kryogenicky chlazeného paliva a motory se bez problémů zažehly. "Bylo to jako zemětřesení,“ řekl novinářům na tiskové konferenci po testu administrátor NASA Jim Bridenstine.

Motory měly zůstat v chodu po dobu osmi minut. Ale asi jednu minutu po zahájení testu vykázal jeden z motorů chybu a počítač jej automaticky vypnul. Řídicí jednotky zaznamenaly záblesk vedle tepelné ochrany pokrývající motor čtyři. Krátce nato tento motor vykázal "selhání hlavní součásti“. Zatím není jasné, co přesně se stalo.

Test se bude muset zopakovat

Mělo jít o osmý a poslední krok v programu Green Run NASA, jehož cílem je důkladně otestovat každou část hlavní fáze před prvním spuštěním SLS v misi Artemis 1, což bude zkušební let bez posádky, který je naplánovaný na letošní listopad.

Ale tato časová osa může být nyní nereálná. Pokud by bývalo vše dopadlo dobře, plánovala NASA v únoru odeslat raketu do Kennedyho vesmírného střediska na mysu Canaveral. Tam by pracovníci sestavili všechny komponenty a mise Artemis 1 by byla připravená.

Nyní není jasné, jak dlouho bude NASA trvat, než napraví chybu motoru a dostane se k hlavní fázi ve vesmírném středisku. "Záleží na tom, o jakou anomálii šlo a jak náročné to bude napravit,“ řekl Bridenstine. "Může se stát, že je to něco, co se dá snadno napravit a Artemis 1 dál půjde podle plánu. Je také pravda, že bychom ale mohli najít chybu, jejíž náprava nám bude trvat déle.“ Každopádně raketu čeká nejméně jeden test navíc. Dále čtěte: SpaceX vyvinula první opakovaně použitelné odpalovací zařízení na světě.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum