Jak připravit auto na cestu do hor

 Auto-Moto 
28. ledna 2021 08:29 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Na horách může počasí zaskočit každého Pixabay
Jarní prázdniny jsou doslova za dveřmi a je téměř jisté, že se řada lidí vydá do hor navzdory faktu, že sjezdovky zůstanou zavřené. Na hory je ale třeba dojet zejména bezpečně, zvlášť, když povezete také svoje děti.

Jak tedy připravit svoje auto na bezpečnou cestu do hor, aby vás nezaskočilo počasí, ledovka či naopak zasněžené silnice?

Prevence především

Prevence je důležitý faktor, i když se může na první pohled zdát, že na vašem autě je všechno v pořádku. Přesto je před cestou do hor dobré zkontrolovat například stav chladicí kapaliny. Na horách přeci jen panují nižší teploty než v nížinách a nesprávně namíchaná chladicí kapalina by v některých vozech mohla i zamrznout a poškodit chladič.

To samé platí i pro směs do ostřikovačů. Nikdy nevíte, jaké počasí vás po cestě do hor může potkat a pokud by vaše ostřikovače nefungovaly, může se stát, že nebudete schopni pokračovat v jízdě.

Samozřejmostí jsou také zimní pneumatiky, i když tato připomínka zní jako klišé, protože v zimních měsících je povinnost mít na voze pneu se zimním vzorkem o hloubce minimálně 4 mm.

Nezapomeňte na zimní výbavu

Počasí se letos v zimě často mění ze dne na den a pokud si do hor vyrazíte na delší čas, může se stát, že cestu tam absolvujete za sluníčka a během pobytu vám vůz zapadá sněhem, nebo ho pokryje ledovka.

Zimní výbava je proto nezbytná. A co patří mezi základní položky, bez nichž byste na hory vyrážet neměli?

Rozhodně si hoďte do kufru košťátko a škrabku. Za jízdu vozu se sněhovou pokrývkou je dokonce tučná pokuta, takže pokud vám auto zapadá sněhem, je potřeba vůz očistit. Při mrazech uplatníte i škrabku a odborníci doporučují ošetřit i boční zrcátka vozu.

Mezi další užitečné položky patří samozřejmě sněhové řetězy, odborníci radí dokonce mít s sebou i nabíjecí kabely a podle toho, jak starý je váš vůz, se může hodit i rozmrazovací olej.

A nezapomeňte, že lyže, byť povezete třeba jen běžky, nesmíte umístit uvnitř auta tak, aby ohrožovaly pasažéry uvnitř auta. Rozhodně raději využijte tzv. "rakev" na střechu auta, do které snadno umístíte všechno lyžařské vybavení. Dále čtěte: Jak se vyhnout námraze na předním okně auta.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve