Technologie 8K umožnila neuvěřitelně detailní snímky Titaniku

 Technologie 
07. září 2022 08:00 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Technologie 8K zdokumentuje vrak, než se rozpadne OceanGate Expeditions
Nová technologie 8K přináší nové pohledy na to, co už bylo mnohokrát viděno. Titanik leží na dně oceánu už opravdu dlouho a mnohé vědecké výpravy ho zdokumentovaly poměrně detailně, až 8K ale ukazuje věci, které dosud vidět nebyly.

Titanik se totiž na dně oceánu rozkládá, a tak vědci stále touží mít o tomto nejslavnějším vraku světa detailní dokumentaci. A technologie 8K jim to nyní umožnila. Video dokonce tým průzkumníků z Ocean Gate Expeditions zveřejnil na YouTube.

Výzkumníci se k vraku chystají s touto novou technologií i příští rok, aby pořídili novou dokumentaci a mohli tak zmapovat rychlost rozpadu Titaniku.

Nová technologie mimo jiné odhalila nápis Noah Hingley & Sons Ltd. na levoboční kotvě zaoceánského parníku. Sami výzkumníci si pochvalují, jaké detaily nová technologie dokáže zobrazit. Záběry byly pořízeny během osmidenní expedice Titanic v roce 2022 a vědci je poté porovnali s videozáběry, které byly pořízeny o rok dříve. A to vše se zopakuje příští rok, kdy tým pořídí nové video.

Titanic byl považován za nepotopitelnou loď, potopil se ale už během svojí první plavby přes oceán v roce 1912. Než klesl na dno, rozlomil se na dvě části, z nichž příď zůstala poměrně nepoškozená, zatímco o zádi se vědci dlouho domnívali, že z ní mnoho nezbylo. Vrak byl navíc nalezen až v roce 1985.

Výzkumníci jsou z nové technologie doslova nadšení a ve své zprávě popisují, co všechno díky ní objevili. "Zelená světla, která vidíte, když vidíme kotvu na levoboku, pochází z laserového škálovacího systému. Tento systém nám umožňuje přesně určit velikost objektů, na které se díváme na kameře a přes hlavní výřez naší ponorky. Vzdálenost mezi dvěma zelenými světly je 10 centimetrů. Tento první záznam svého druhu poskytuje scény proslulé přídě Titaniku, levoboční kotvy, trupu číslo jedna, obrovského kotevního řetězu, nákladového prostoru číslo jedna a navijáky z pevného bronzu. Zachyceny jsou také dramatické důkazy úpadku, kdy se některé části zábradlí Titaniku zhroutily a vypadly z lodi," píší vědci.

Zkáza Titaniku byla obrovskou tragédií své doby a tragickou je vlastně dodnes, zejména proto, že se z tohoto nepotopitelného zaoceánského parníku stala opravdová legenda. Po jeho objevení řada týmů zkoumala způsoby, jak trosky lodi vyzvednout, bohužel to ale není možné. Parník se rozpadá a jednou zmizí úplně.

Dnes je dobře známým faktem, že Titanic se potopil po fatální srážce s ledovcem. Neustále se ale spekuluje o tom, co a kdo všechno za to může. Od selhání posádky, přes nedostatky v konstrukci lodi. A v neposlední řadě je tu i fakt, že zkrátka oné noci byla taková konstelace, kdy se v oceánu pohybovalo velké množství ledovců, které tam obvykle nebývají. Mluví se také o požáru, který zachvátil podpalubní uhelný bunkr číslo šest. Panuje domněnka, že požár mohl oslabit pevnost trupu zrovna v té části lodi, která se střetla s ledovcem.

Jak už bylo řečeno, od nalezení vraku zde bylo několik pokusů o jeho vyzvednutí. Nakonec ale vědci v roce 2010 dospěli k závěru, že vrak Titaniku vyzvednout nelze, protože je už značně zkorodovaný a při zvedání by se doslova rozpadl na tisíce kousků. Titanik podle vědců koroduje docela rychle i díky tomu, že se v něm usídlily bakterie Halmonas titanicae. Zajímavostí jistě je, že když byla tato bakterie ve vraku objevena, byl to zcela nový druh, který dostal část svého jména právě po slavném parníku.

 Autorský článek, další zdroj: Popular Mechanics

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47