Solární bouři vědci čekají doslova každým rokem. Způsobí nejen očekávatelné blackouty, ale zničí také celý internet

 Technologie 
13. října 2022 10:03 / Mirka Malá
  10
📷
2 fotografie v galerii
Silná sluneční bouře může přijít už zanedlouho Depositphotos
Vědci ji čekají doslova každým rokem a nejhorší je, že ji dokáží předpovědět jen pouhé dva dny dopředu. Pokud bude dostatečně silná, způsobí nejen očekávatelné blackouty, ale zničí také celý internet.

Jak pravděpodobné ale je, že se to doopravdy stane? Rozhodně to není nemožné. Tedy nejde teď o odpověď na otázku, zda sluneční bouře přijde, to je celkem jisté a dříve či později se to určitě stane. Není tedy ale vůbec nemožné, aby byla natolik silná, že zničí i naši internetovou infrastrukturu.
Sluneční bouře totiž ve skutečnosti není ničím jiným než výbuchem elektromagnetického záření. Když se takové dostatečně silné elektromagnetické záření dostane do kontaktu s naším magnetickým polem, je zle.

Pokud jde jen o malou bouři, vzniká nádherná polární záře, kterou lidé tak rádi pozorují a dochází k výpadkům rádiových signálů a GPS. Když jde o větší bouři, pak jsou indikovány silné proudy, které protékají zemskou kůrou. V takovém případě obvykle dochází k výpadkům v elektrické síti, takže celé oblasti jsou dlouhé hodiny bez elektřiny. Naposledy se to stalo poměrně nedávno, konkrétně v Québecu v roce 1989, kde tehdy došlo ke dvanáctihodinovému výpadku elektřiny. Tehdy tedy sluneční bouře zasáhla jen tuto kanadskou oblast, nikoliv celou Zemi.

A nedávno pro změnu sluneční bouře vyřadila 40 satelitů Starlink. Obecně satelity, kterých je na nízké oběžné dráze stále víc, jsou tak říkajíc první na ráně, pokud má sluneční bouře jistou sílu. Ale výpadek několika desítek satelitů Starlink rozhodně internetová síť tady na Zemi bez větších problémů přežije.

Aby skutečně došlo k totální internetové poruše, musela by sluneční bouře být tak silná, aby zasáhla optické kabely, které se táhnou po dnech světových oceánů a spojují kontinenty. Každých 50 až 145 kilometrů jsou na těchto optických kabelech umístěny tzv, opakovače, které pomáhají zesilovat signál. Zatímco tedy pro samotné kabely není silná sluneční bouře velkým problémem, pro opakovače ano. Navíc, pokud vypadne byť jen jeden opakovač, vyřadí z provozu celý kabel. A ve chvíli, kdy k tomu dojde na větším množství podmořských optických kabelů, je tu rázem doslova internetová apokalypsa.

A není to žádná velká legrace. Na internetu je v dnešním globálním světě závislé prakticky všechno. Takže byť by byly po bouři obnoveny dodávky proudu, přesto bychom zažívali doslova středověk. Nešlo by objednávat zboží, nefungovaly by dodávky, akciové trhy a v mnoha oborech by vlastně ani nešlo vyrábět, natož jakkoliv komunikovat.

Světlem na konci tunelu je ochrana internetu před takovou silnou sluneční bouří. Energetické sítě by musely být dostatečně zabezpečeny, stejně tak satelity i zmiňované podmořské optické kabely. Vše by muselo být chráněno proti přetížení přílivem proudu, včetně bezpečnostních pojistek, které by strategicky odstavily jednotlivé sítě během náporu sluneční bouře.

Bude na to svět tedy dostatečně připraven, až to přijde? Slunce totiž prochází přibližně 11letými cykly vyšší nebo nižší aktivity a jeho další vrchol aktivity, známý jako sluneční maximum, by měl nastat kolem roku 2025. Takže za chvíli. V posledních měsících často někteří vědci ale tvrdí, že si Slunce tak trochu dělá, co chce, a že jeho 11letý cyklus nemusí být konstanta, se kterou bychom tady na Zemi měli počítat.

Poslední velkou geomagnetickou bouří, která skutečně zasáhla celou Zemi, je tzv. Carringtonská událost z roku 1859. Pokud by už tehdy existoval internet, rozhodně by nefungoval.

Autorský článek, další zdroj: Universe Magazine

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod