Evropa bude mít vlastní znovupoužitelnou kosmickou loď. Jmenuje se SUSIE a je větší než Crew Dragon

 Technologie 
22. září 2022 12:21 / Mirka Malá
  2
📷
2 fotografie v galerii
SUSIE bude sloužit pro lety s posádkou i pro přepravu nákladu ArianeGroup / volný zdroj
Evropa má sice vlastní vesmírnou agenturu ESA a také vlastní vesmírné programy, ale znovupoužitelná kosmická loď je něco, na co Evropa čeká už dlouho. SUSIE bude větší než Crew Dragon od Space X a do vesmíru bude létat jak s posádkou, tak s nákladem.

Důležité na novém projektu je to, že půjde o znovupoužitelnou kosmickou loď, která navíc bude umět vertikálně přistát. Za jejím vývojem stojí francouzská společnost ArianeGroup, která svůj projekt nazvala Smart Upper Stage for Innovative Exploration, tedy SUSIE.

Evropská kosmická loď sice nebude tak veliká jako zatím ještě nelétající Starship od Space X, ale bude určitě větší než Crew Dragon. A pro Evropu bude SUSIE jasným a velkým posunem k opakovaně použitelným raketovým technologiím.

SUSIE bude pochopitelně létat především na raketách Ariane, především pak na stávající raketě Ariane 64 a budoucí Ariane 6, která má být představena v příštím roce. SUSIE tedy bude typicky horní stupeň, opakovaně použitelný, do kterého se vejde pět astronautů a sloužit může také jako plně automatizovaný přepravce vesmírného nákladu.

SUSIE tak trochu, nebo vlastně hodně, přichází samozřejmě pozdě a v současné době je prakticky jen ve fázi konceptu. Problém v evropském vesmírném programu nastal zhruba před deseti lety, kdy se evropští představitelé zřejmě lekli programu znovupoužitelných vesmírných technologií a značně tím zaspali dobu. A teď je rozhodně, co dohánět, a výsledkem tohoto dohánění má být právě SUSIE.

Nyní sice Evropa přiznala svoji zásadní chybu, ale zároveň bude mít plné ruce práce, aby dohnala to, co zameškala. A to je prakticky celé jedno desetiletí vývoje. SUSIE totiž Evropa nezbytně potřebuje a je nutné, aby šlo o znovupoužitelnou kosmickou loď. Podle konceptu by proto kromě posádky SUSIE měla uvést až 7 tun nákladu a zvládat také automatizované operace ve vesmíru, jako je například odstraňování nebo deorbitace vysloužilých satelitů. SUSIE by v budoucnu mohla také pomoci budovat evropskou vesmírnou strukturu, ať už půjde o vesmírnou stanici nebo třeba před nedávnem navrhovaný systém solární vesmírné elektrárny.

I přes fakt, že SUSIE je vyvíjena oproti jiným vesmírným programům s mnohaletým zpožděním, má společnost ArianeGroup velké cíle a pravděpodobně také know-how, jak postavit kosmickou loď, která bude umět prakticky všechno. SUSIE bude mít stejně jako Crew Dragon a Starship systém automatického přerušení, který dokáže zachránit posádku i náklad v případě nějaké neočekávané události.

SUSIE tedy nebude tak velká jako Starship, to by ale snad tolik nevadilo. Každopádně ale bude větší než Crew Dragon nebo Starliner, nicméně bude stále používat, alespoň v prvních letech, jednorázový druhý stupeň potřebný pro vypuštění na oběžnou dráhu. A to se bude lety samozřejmě prodražovat, nicméně podobně je na tom vlastně i loď Crew Dragon.

Jinými slovy, SUSIE nebude žádným technologickým zázrakem, který by přeskočil vesmírné programy v jiných zemích, především pak v USA, ale více, či méně bude především dohánět to, co Evropa svým špatným rozhodnutím zameškala. Zjednodušeně řečeno, než se SUSIE dostane na svůj první let, bude Amerika posílat lidi na Měsíc v plně znovupoužitelné lodi Starship, která navíc bude pro přistání na Měsíci sloužit i jako lander. A to navíc neznáme odpověď na otázku, jak dlouho bude francouzské společnosti trvat, než postaví a zdárně otestuje reálnou kosmickou loď. Je to zcela jistě otázka několika dalších let, takže než se SUSIE vůbec poprvé vydá do vesmíru, dost možná už bude na Měsíci stát americká základna.

Autorský článek, další zdroj: News in France

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod