Generátor energie z mořských vln předčil svým výkonem všechna očekávání. Začne se sériově vyrábět

 Technologie 
03. srpna 2022 12:00 / Mirka Malá
  11
📷
2 fotografie v galerii
Nenápadné zařízení dokáže z vln vyrobit elektřinu Wave Swell Energy / volný zdroj
Je to vlastně taková mořská platforma, která se na první pohled jen pohupuje na vlnách. Ve skutečnosti prošla už ročním testováním se skvělými výsledky. Je tedy levná výroba elektrické energie z moře skutečně na dosah?

Nedávno jsme psali o tom, jak Japonsko spustilo na dno moře turbínu, která má vyrábět elektrickou energii s využitím silných mořských proudů. A teď je tady projekt, který má za sebou už roční testování, které prokázalo, že využití síly moře je možné,

Platforma UniWave pracuje na trochu jiném principu než japonská turbína. Je navržena tak, aby vlny tlačily vodu do speciální betonové komory. Tam se stlačuje vzduch a přes výstupní ventil je zase vytlačován ven. Jakmile voda v komoře opadne, což je dáno přirozeným tokem vln, vzniká silné vakuum, které nasává vzduch přes turbínu a generuje elektřinu, která je přiváděna do sítě pomocí kabelu.

V podstatě je to tedy zcela jednoduché podobně jako japonské zařízení, které místo vln využívá k výrobě elektřiny mořské proudy, a není tedy umístěno na hladině, ale naopak těsně nad mořským dnem.

Platforma UniWave má navíc jednu klíčovou inovaci. Je postavena tak, aby byla jednosměrná narozdíl od řady podobných experimentálních zařízení. Nepotřebuje tak obousměrnou turbínu ani lopatky se schopností měnit svůj sklon. Proto jde taky o mnohem levnější platformu, a jelikož většina klíčového zařízení platformy se nachází nad hladinou, má toto zařízení také mnohem delší životnost, neboť jej tolik neničí slaná voda. A platformu lze umístit prakticky kamkoliv. Stačí využít jen místa na pobřeží, kde není klidné moře, a je tam tedy dostatek velkých vln.

Testovaná platforma byla postavena jako 200 kilowattové zařízení, které společnost umístila na dvanáct měsíců u tasmánského ostrova King Island. V průběhu roku firma ještě platformě dodala několik technologických vylepšení, takže testování předčilo veškerá očekávání. Nakonec testovací platforma po řadu měsíců dodávala čistou a levnou energii přímo do ostrovní infrastruktury.

Otestovaná platforma zůstane na místě nejspíš do konce tohoto roku a firma už připravuje její ostrou výrobu. Komerční výroba by znamenala, že se tyto plovoucí výrobníky elektrické energie z mořských vln mohou poměrně rychle dostat do států, které mají pro jejich umístění a využívání vhodné mořské podmínky. Připojení platformy přímo do sítě není nikterak problematické a takové platformy mohou bez problémů vyrábět energii například pro celá přímořská města. A to už rozhodně stojí za to.

To Japonsko teprve svoji turbínu na výrobu elektrické energie z mořských proudů testuje od června tohoto roku, kdy svoje zařízení spustilo těsně nad dno, kde bude využívat jeden z nejrychlejších mořských proudů na světě Kurošio.

Japonci mají se svou turbínou stejné plány, jako společnost Wave Swell Energy. I oni by na svá pobřeží chtěli takové turbíny rozmístit a napojit je přímo na svoji infrastrukturu. Jde ale o dvouturbínové zařízení, takže je na výrobu dražší než platforma UniWave. Také výkon testovací turbíny je o polovinu menší, tedy 100 kilowatt. Japonci nicméně předpokládají, že by pro svoji zemi byli v budoucnu, až nasadí více takových zařízení do provozu, vyrábět až 200 gigawatt elektrické energie, což představuje zhruba 60 procent elektrické energie, kterou nyní Japonsko vyrábí jinými způsoby.

Jak se tedy ukazuje, v podobných technologiích, které dokáží využít sil moře, ať už jedním nebo jiným způsobem, je velká budoucnost. Státy, které mají využitelné moře, by tak mohly vyrábět dostatek elektrické energie nejen pro sebe, ale i k distribuci do suchozemských států.

Autorský článek, další zdroj: Wave Swell Energy

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47