Sonda Mars Express je ve vesmíru už 19 let. Teď má ale problémy kvůli Windows 98

 Technologie 
03. července 2022 18:39 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Sonda Mars Express v roce 2018 našla pozdemní zdroje kapalné vody ESA / volný zdroj
Je to tak trochu paradox. Sonda Mars Express zkoumá rudou planetu už dlouhých 19 let a je schopna ve vesmíru pracovat i další dlouhé roky, jejím problémem je ale zastaralý operační systém Windows 98.

Evropská komická agentura ESA sondu Mars Express samozřejmě vyvíjela roky předtím, než byla v roce 2003 vyslána k Marsu. A tehdy bylo zcela logické použít pro její přístroje operační systém Windows 98. Jenomže jeho podporu firma Microsoft ukončila už dávno, konkrétně v roce 2006 a od té doby sonda zkoumá Mars s velmi zastaralým softwarem.

Sonda ve svých útrobách nese především dva velmi důležité přístroje, Mars Advanced Radar for Subsurface and Ionospheric Sounding (MARSIS) a oba běží na softwaru vytvořeném ve Windows 98.  Proto má nyní ESA opravdu plné ruce práce s tím, aby Windows 98 upgradovala na jiný operační systém, protože sonda, která zkoumá Mars už 19 let, může svoji práci dělat ještě další dlouhé roky. Ale nebude to na tu dálku snadné.

Nicméně nový systém potřebuje zejména MARSIS, což je přístroj, který před čtyřmi lety objevil pod povrchem Marsu podzemní zdroje kapalné vody. V ESA se domnívají, že jakmile MARSISu dodají nový operační systém, bude vidět pod povrchy Marsu a jeho měsíce Phobose detailněji než kdy předtím“, uvedl v prohlášení ESA Carlo Nenna.

Ačkoli by to všechny nadšence i odborníky velmi zajímalo, agentura nesdělila, na jaký operační systém bude sondu Mars Express převádět, pokud se to tedy povede. I když nic nenasvědčuje tomu, že by se upgrade neměl podařit. Není to ostatně tak dávno, co NASA pro změnu musela na dálku řešit zaseknutý software Hubbleova teleskopu a nakonec se jí stařičkému dalekohledu podařilo prodloužit život díky dálkovému upgradu.

Pro sondu Mars Express navíc platí, že upgrade a odstranění starých Windows 98 naopak výkon jejích přístrojů ještě zkvalitní. Sonda totiž pracuje tak, že vysílá nízkofrekvenční rádiové vlny na povrch Marsu pomocí 40 metrů dlouhé antény a hledá tak vodu a také zkoumá atmosféru Marsu.  Rádiové vlny dokáží zkoumat hluboko pod povrchem, přesněji asi 5 kilometrů hluboko. A po upgradu systému to podle inženýrů ESA bude ještě lepší.

Po upgradu se totiž především zlepší příjem signálu pro anténu MARSIS, a zvýší se tak zároveň i efektivita analyzování dat, což dá samotné sondě možnost věnovat víc času pozorování a zkoumání. "Vyřazením dat, která nepotřebujeme, nám nový software umožňuje zapnout MARSIS na pětkrát déle a prozkoumat mnohem větší oblast s každým průletem,“ vysvětlil Andrea Cicchetti, provozní manažer MARSIS. "Nový software nám pomůže rychleji a rozsáhleji studovat tyto oblasti ve vysokém rozlišení a potvrdí, zda jsou domovem nových zdrojů vody na Marsu. Je to skutečně jako mít na palubě Mars Express zcela nový přístroj téměř 20 let po startu."

Autorský článek, další zdroj: ESA

 

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve