Záhadný error na ISS. Helmy astronautů se plní vodou

 Technologie 
22. května 2022 16:04 / Mirka Malá
  1
📷
2 fotografie v galerii
Záhada technologického selhání skafandrů zatím nebyla rozluštěna Depositphotos
Záhadná technologická chyba se odehrává v posledních týdnech na Mezinárodní vesmírné stanici ISS. Helmy astronautů se plní vodou, a proto nikdo nesmí do volného prostoru.

Skafandry astronautů už skutečně něco pamatují. Jsou ještě z dob, kdy byly v provozu legendární americké raketoplány, takže jinými slovy jsou už několik desítek let staré. V posledních týdnech se přebytečná voda dostává přímo do helem astronautů, což je pochopitelně život ohrožující.

Záhadný error

Skafandry začaly mít tyto technologické problémy poprvé už v roce 2013. Tehdy se to týkalo italského astronauta Luca Parmitana, jehož helma se doslova zaplavila vodou, když byl ve volném prostoru a prováděl plánované opravy na ISS.

Následná kontrola skafandru odhalila ucpané komponenty skafandru, díky čemuž se přebytečná voda dostávala do ventilačního systému skafandru a následně do helmy. Proto byla na zadní stranu helmy umístěna absorpční vložka, která má za úkol případnou přebytečnou vodu zkrátka nasát. Další inovace spočívala v přidání samostatné dýchací trubice, která má zajišťovat neomezený přívod vzduchu. A naposledy byla do helem přidána pro jistotu ještě jedna absorbční vložka.

Jenomže to zjevně nepomáhá. Před koncem března měla stejný problém s vodou uvnitř helmy i astronautka Kayla Barron. Absorbční vložky byly úplně nasáklé vodou a hledí helmy pokryté vlhkostí.

Pro NASA je to technologická záhada, kterou není schopna aktuálně nijak řešit. Aby byli astronauté v bezpečí, raději vůbec nesmí z ISS ven. V červenci Kaylin skafandr poletí na Zemi, aby se inženýři pokusili zjistit, co se vlastně děje.

Ani vyšetřování na palubě samotné ISS neodhalilo zhola nic. Může se jednat o nějakou sabotáž? Nebo jde skutečně o nějakou záhadnou technologickou chybu? Došlo na ISS k nějaké kontaminaci? Otázek je mnoho a odpovědi žádné. Jedno je ale jasné. Tato technologická záhada ohrožuje životy samotných astronautů.

Autorský článek, další zdroj: The Sun.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve