Nový typ solárů je schopný vyrábět energii i v noci

 Technologie 
20. května 2022 15:24 / Mirka Malá
  5
📷
2 fotografie v galerii
Jednou, až zajde slunce, budou solární panely vyrábět dál energii Unsplash
Solární technologie jsou stále na vzestupu a inženýři po celém světě neustále hledají možnosti, jak zefektivnit výrobu energie ze solárních panelů. A jedna taková možnost už je tady.

Australský tým vědců už přišel s novinkou, která využívá technologii, která je už poměrně rozšířená. Používá se hlavně v brýlích pro noční vidění.

Jak to funguje

Zjednodušeně řečeno se jedná o odvádění energie proudící v infračerveném záření z tzv. teplé Země do studeného vesmíru. Je to poměrně jednoduchá fyzika. Když se atomy umístí do jakéhokoli teplého materiálu, pak jejich elektrony generují nízkoenergetické vlnění elektromagnetického záření ve formě infračerveného světla.

Vše, co je k tomu potřeba, je dioda, vyrobená ze správné kombinace prvků. V tomto případě jde konkrétně o kombinaci teluridu rtuťnatého a kadmia. Ta má schopnost absorbovat infračervené světlo středního a dlouhého dosahu a přeměnit ho na proud. To není nic nového.

Vědci ale museli přijít na to, jak tohoto procesu využít pro výrobu energie. A to se podařilo, i když zatím jen v opravdu malém měřítku. Ale jde určitě o první krok k tomu, aby se tato technologie v průběhu let rozvinula natolik, že nové solární panely nakonec budou schopny vyrábět zajímavé množství energie i v noci.

Koneckonců touto myšlenkou se vědci po celém světě zaobírají už nějakou dobu. Australští vědci v tuto chvíli mají zatím nakročeno nejvíce k nějakému technologickému přelomu ve výrobě solární energie.  Až se technologicky zase posunou o kus dál, pak díky tomuto postupu bude možné efektivně využívat prakticky jakékoliv odpadní teplo k výrobě energie.

Autorský článek, další zdroj: ACS Publications

 

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47