Volání z vesmíru má do roku 2030 zachytit radioteleskop s počítačovým "gigamozkem"

 Technologie 
20. dubna 2022 08:03 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Některé paraboly radioskopu SKA už stojí SKA / volný zdroj foto
Nejde o žádný nový přelomový stroj, nýbrž o obrovský radioteleskop, který do konce tohoto desetiletí začne skenovat noční oblohu a hledat signály vysílané mimozemšťany.

Je to skutečně obr. Jen si to představte. Square Kilometer Array (SKA) bude mít neuvěřitelných 197 parabol a 130 000 antén rozmístěných po celé Jižní Africe a Austrálii. Je navržen tak, aby zachytil rádiové signály, jak ty přirozené, tak především ty mimozemské, které jsou příliš slabé na to, aby je současné teleskopy detekovaly. Stavba byla zahájena v loňském roce a před jejím otevřením v roce 2025 nyní vědci vyvíjejí software potřebný k jejímu napájení.

Mozek pro miliony gigabajtů

Podle BBC News, vědci nyní staví prototyp  tzv. mozku pro SKA, což bude největší radioteleskop na světě. Před zavedením do sítě bude testován na části infrastruktury. Umělý mozek pomůže částem sítě komunikovat napříč kontinenty a představuje obrovskou výpočetní výzvu. Řeč je o 600 petabitech, to je 600 milionů gigabajtů ročně dat přicházejících z SKA pro astronomy. A to znamená velkou výzvu pro třídění dat, jejich samotné zpracování i přenos.

Tento projekt je tak velký, že se připravuje už třicet let a nyní se tedy pomalu blíží do finále. Až začne fungovat, umožní teleskop vědcům nahlédnout do raného vesmíru v bezprecedentních detailech. Bude schopen shromažďovat nízkofrekvenční rádiové vlny, které se datují téměř 14 miliard let do zrodu vesmíru.

Kromě toho se vědci pomocí dalekohledu pokusí detekovat extrémně slabé mimozemské rádiové signály, pokud tedy nějaké existují. Nejspíš ale ano, protože objevení mimozemské civilizace se skutečně stalo celosvětovou prioritou. Astrobiologové využijí tuto technologii k pátrání po aminokyselinách, stavebních kamenech života, na vzdálených planetách a asteroidech identifikací jejich speciálních signatur na konkrétních frekvencích.

Mozkem všeho bude tedy samotný software, který má identifikovat problémy a převádět signály přijaté dalekohledem do dat, se kterými mohou vědci pracovat. Software bude fungovat nejprve na čtyřech rádiových anténách v Jižní Africe. A postupně se budou přidávat další, včetně těch australských. SKA bude rovněž připojen k sérii teleskopů nové generace, které začnou fungovat v tomto desetiletí. Patří sem nedávno vypuštěný vesmírný dalekohled Jamese Webba a masivní evropský dalekohled E-ELT.

Zdroj: BBC, New York Post

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47