Uvízlá kontejnerová loď je vidět až z vesmíru. Najela na mělčinu rok od kauzy v Suezském průplavu

 Technologie 
30. března 2022 06:11 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Stejná rejdařská společnost udělala na moři další problém Maxar / volný zdroj foto
Jde o docela pozoruhodnou záležitost. Sotva rok poté, co Suezský průplav zablokovala taiwanská kontejnerová loď, její o něco menší sestra stejné společnosti nyní uvízla na mělčině.

Vidět je až z vesmíru, protože si ji vyfotily satelity. Loď jménem Ever Forward uvízla v mělkých vodách Chesapeake Bay poblíž Baltimoru v Marylandu, uvádí Space.com.

Stejná firma, stejný průšvih

Plně naložená, 330 metrů dlouhá, Ever Forward je menší kontejnerová loď vlastněná stejnou společností jako Ever Given, loď, která v březnu 2021 ostudně zablokovala Suezský průplav na téměř týden. Tento incident vytvořil na moři silnou dopravní zácpu, která byla viditelná až z vesmíru a způsobila vážné narušení celosvětového obchodu.

Naštěstí Ever Forward nezpůsobí takovou zkázu, nicméně záchranné týmy z jejího uvíznutí mají stejně zamotanou hlavu. Jak ukazují satelity Maxar, plně naloženou kontejnerovou loď se už záchranáři snaží odtáhnout do hlubších vod. 

Snímky ukazují bagry, jak pracují kolem lodi. Záchranné práce začaly ve čtvrtek 24. března a mohou trvat až týden, podobně jako tomu bylo v Suezském průplavu.

Ever Forward podle New York Times nepřevážela nebezpečné materiály a nebyly hlášeny žádné úniky chemikálií. Loď ani nebrání dalším lodím v tranzitu do nebo z přístavu v Baltimore. Příčina incidentu zatím není známa. 

Zdroj: Space, Port Technology

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47