Hibernace lidí je reálná. Bude se týkat už astronautů, kteří poletí za několik let na Mars

 Technologie 
02. února 2022 09:59 / Mirka Malá
  10
📷
2 fotografie v galerii
Astronauti jsou už na spací pytle zvyklí NASA
Ve sci-fi filmech to bylo něco nereálného. Ale uplynulo pár desetiletí a hibernace neboli kryonika je již realitou, kterou si na několik měsíců vyzkouší za pár let i první astronauté.

Evropská kosmická agentura ESA také tvrdí, že je to i jediný způsob, jak dopravit první lidi na Mars. Hibernováni by byli na celých šest měsíců.

Hibernace jako úsporná varianta vesmírného cestování

Hibernace vlastně není něco úplně neznámého, například medvědi v zimním období hibernují běžně. Ale u lidí je to novinka a navíc velmi šetrná. Astronauti udržovaní v hibernaci by totiž potřebovali méně jídla a vody, což by ušetřilo místo na palubě a náklady na palivo. "Hibernace člověka přesahuje oblast sci-fi a může se stát technologií pro cestování vesmírem, která změní hru,“ napsala ESA ve své zprávě. "Hibernace astronautů by mohla být nejlepším způsobem, jak ušetřit náklady na misi, zmenšit velikost kosmických lodí o třetinu a udržet posádku zdravou na cestě na Mars."

Jak by hibernace vypadala?

Členové posádky by ulehli do tzv. spacích modulů, pozřeli by nějakou konkrétní medikaci a nechali loď, aby řídila operace po většinu letu. Takový spací modul by měl být tichý a se slabým osvětlením a vysokou vlhkostí. Pokud by byli vzhůru, pak by se astronauti pohybovali velmi málo, ale nebyli by omezováni a nosili by oblečení, které zabraňuje přehřátí. Byli by připojeni k nositelným senzorům, které by monitorovaly jejich polohu, teplotu a srdeční frekvenci. Cílem by bylo snížit metabolismus astronautů během letu, který by mohl trvat tři až devět měsíců.

Mise na Mars si vyžádají zásoby jídla a vody na dva roky, což odpovídá 30 kg zásob na astronauta a den. V hibernaci by rychlost metabolismu posádky klesla na 25 procent normálního stavu, což by dramaticky omezilo potřebné zásoby a prostor. 

Eliminovaly by se tím také problémy s hádkami posádky a ponorkovými stavy na palubě. "Kde je život, tam je stres," řekla spoluautorka studie Jennifer Ngo-Anh. "Tato strategie by minimalizovala úroveň nudy, osamělosti a agresivity související s uvězněním v kosmické lodi,“ dodala.

Navzdory tomu, že je Mars vzdálený zhruba 55 milionů kilometrů, je to nejbližší svět, který se nejvíce podobá Zemi. Vesmírné agentury na něj hledí po celá desetiletí. V čele se SpaceX miliardáře Elona Muska se nyní tak trochu závodí o to, kdo jako první zahájí mise s posádkou na Mars, což by mělo být pravděpodobně někdy v příštím desetiletí.

Zdroj: The Sun, ESA.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47