Rusové po šedesáti letech končí s raketami typu Proton. Jsou nespolehlivé

 Technologie 
25. ledna 2022 14:04 / Mirka Malá
  3
📷
2 fotografie v galerii
Všechny Protony brzy skončí v muzeu Depositphotos
Až skončí výroba nejnovějších čtyř raket Proton, zastaví ruská vesmírná agentura Roscosmos jejich výrobu. Po šedesáti letech vesmírné služby tak půjde tento typ raket do důchodu.

Rusko tak bude mít celkem 14 funkčních raket Proton, které bude používat ještě čtyři nebo pět let. Do vesmíru tak vynesou ještě nějaký ten náklad nebo satelity a pak jejich šedesátiletá éra nadobro skončí. 

První raketa Proton odstartovala v roce 1965

A to je tedy v tuto chvíli už dlouhých 57 let. Rakety Proton se tak zrodily uprostřed vesmírných závodů mezi Sovětským svazem a Spojenými státy. Různé varianty rakety Proton od té doby odstartovaly celkem 426krát s průměrnou 10procentní poruchovostí. 

To sice není moc, jenomže konkurence se od té doby dramaticky změnila. A tak zatímco dříve startovaly Protony do vesmíru jako na běžícím páse, teď letí sotva třikrát do roka. Navíc technické problémy raket se v posledním desetiletí doslova hromadily. Na konci roku 2010 se jedna raketa Proton potopila do oceánu, protože do jejího horního stupně bylo omylem naloženo příliš mnoho pohonné hmoty. V roce 2013 vypuklo několik sekund po startu ohnivé peklo, protože senzory řízení letu byly namontovány do prostoru rakety vzhůru nohama. A to všechno v době, kdy na scénu vstoupil Elon Musk se svou raketou Falcon 9, mnohem levnější a spolehlivější raketou.

Co bude dál

Rusové doufají ve svůj velký návrat s raketou Angara-A5. A jejím prostřednictvím chtějí získat zpět část mezinárodního trhu s vypouštěním satelitů. Záleží však na tom, zda Rusko dokáže do roku 2024 snížit výrobní náklady rakety Angara-A5 ze 100 milionů dolarů za start na 57 milionů dolarů, což je jejich stanovený cíl.

Ani to ale nemusí zdaleka stačit. Zdá se totiž, že ruské rakety už nikdo nepotřebuje a ani snížení nákladů jim nepomůže. SpaceX Elona Muska totiž už dokáže vypustit svoji raketu Falcon 9 s nákladem za méně než 30 milionů dolarů. 

Zdroj: Ars Technica, Techtosee.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Dům a zahrada

Jak efektivně odstranit starý nátěr ze dřeva a co k tomu použít